Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidslidande bör inte preskriberas!

Fredag den 20 mars kunde vi läsa om tre syskon som omhändertogs enligt lagen om vård av unga (LVU) och placerades i ett fosterhem, som de anser förstörde deras liv. Nu, 16 år senare, vill de ha någon form av kompensation.

Annons

Djupt upprörande, Söderhamns kommun! Fredag den 20 mars kunde vi läsa om tre syskon som omhändertogs enligt lagen om vård av unga (LVU) och placerades i ett fosterhem, som de anser förstörde deras liv. Nu, 16 år senare, vill de ha någon form av kompensation av kommunen för det lidande de fick utstå under fem års tid.

Kommunen vill dock till viss del, inte gå med på detta eftersom det har gått för lång tid. LUV – denna lag som finns till för att gynna minderåriga samhällsmedborgare vars röster och viljor kanske inte alltid kommer fram i ett samhälle där människor under den magiska åldern 18 år, ofta glöms bort eller ignoreras då de inte är vuxna.

Nej, men de är människor! Kanske en av samhällets mest sårbara grupper som ofta hamnar i utanförskap då de inte anses ha hunnit bilda sig en vuxens verklighetsuppfattning.

Utan att kunna relatera till det specifika fallet, så kan jag bara anta att socialförvaltningen i Söderhamns kommun hade en bricka med i spelet när det bestämdes att det bästa för syskonen vore att få bo i fosterhem, då deras egentliga hemmiljö inte var något bra för barn, och då undrar jag: Hur skötte kommunens socialförvaltning fallet? Är det de som i något avseende handlat fel, är det väl inte mer än rätt till full kompensation på grund av socialförvaltningens inkompetens.

Det är en livstidsdom barnen drabbats av! Och just för minderåriga tar det extra lång tid att, om inte glömma, så lära sig leva med, för de bodde ju hos någon som såg till att ta sig rätt att ha makten över dem, men som barnen var beroende av. Det tar tid att bearbeta. Kanske 16 år.

Så – kanske man först och främst borde fråga sig på Söderhamns kommun om man begick något misstag i samband med omhändertagandet för 16 år sedan? Såren efter att någon, som man var i beroendeställning till, gjort – och gör – en illa, läks sällan eller aldrig helt.

Maria Sågå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons