Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite vänlighet betyder så mycket

Ibland möts jag av personal som är trött, och som inte engagerar sig ett vitten mer än vad de måste. Ibland är det också snudd på otrevligt, när man hänvisas att göra ditt och datt. Den enklaste undersökning kan lätt förvandlas till en pina.

Annons

Då jag på senare tid frekvent kommit i kontakt med den svenska sjukvården, har jag funderat mycket över vad bemötande betyder, och om det kan påverka en sjukdomssituation.

¨Du vet väl om att du är värdefull¨, så börjar psalm 791, och den fortsätter ¨att du är viktig här och nu. Att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du¨. Om vi byter ¨älskad¨ mot ¨vårdad¨ borde vi komma ganska nära ett ideal.

Ibland möts jag av personal som är trött, och som inte engagerar sig ett vitten mer än vad de måste. Ibland är det också snudd på otrevligt, när man hänvisas att göra ditt och datt. Den enklaste undersökning kan lätt förvandlas till en pina.

Efter en sådan upplevelse går man ut med ett upprört inre, och den energi som kroppen behöver till läkning används till att städa undan det skräp som oengagerad sjukvårdspersonal grävt fram.

Oftast är det dock ett korrekt bemötande som varken smakar bu eller bä, men så rätt vad det är dyker det upp ett guldkorn. Det kan vara en doktor, sköterska, undersköterska, laboratoriepersonal eller vem som helst, men när jag möter det här lilla extra blir jag glad.

Har det då någon betydelse rent praktiskt om jag är glad, eller om du som vårdpersonal agerar si eller så, så länge du ¨gör ditt jobb¨? Ja, absolut! Om du är sur och likgiltig sprider du en dålig kemi omkring dig vilket leder till att människor känner sig nedtagna och vanvårdade. Det spelar då ingen roll hur duktig du är för upplevelsen blir ändå negativ.

Om du är likgiltig är det kanske varken det ena eller det andra, men är det så du vill att det ska vara? Är det vad din vision med att jobba inom vården står för? Du som alltid försöker ge det lilla extra, du är drömmen för mig som patient. Du som i en stressad situation tar dig tid att vara vänlig. Du kanske talar om vad du gör, och för ett samtal medan du jobbar. När jag möter dig går jag alltid ut med en känsla av välbefinnande, och det spelar inte någon roll hur smärtsam undersökningen varit. Min kropp och själ blir inte negativt belastade utan får jobba på, nu med stöd från positiv input.

Nu säger säkert någon i negativ ton ¨jaha nu ska man vara trevlig också¨. Ja, om, det inte kostar på för mycket, för om du inte klarar av att vara medmänsklig då kanske du har valt fel yrke, och det är inte fel att sitta i kassan på konsum heller.

Nej, låt patienterna känna att de är värdefulla, och att ni finns till för dem. Att de blir vårdade för sin egen skull för varje individ är unik. Det är bara ett par decimeter mellan en klapp på axeln och ett psykologiskt nyp i armen, men för den orolige patienten ligger ett helt universum däremellan.

Tommy Löberg

Rengsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons