Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindestam räddade hemvärnets skidor

Våren 2007 ägnade Åsa Lindestam (S) ledamot i riksdagens försvarsutskott, två dagar till att besöka oss i Övertorneå Hemvärn. Hon har sedan på olika sätt drivit hemvärnets sak.

Annons

Det fantastiska är att alla partier i försvarsutskottet sätter stort värde på hemvärnet, eftersom vi har en bred folklig förankring, kostar väldigt lite och står för en kompetent dygnet-runt-jour. Försvarets ledning är tyvärr inte lika positiv.

I TV4-nyheterna den 18 september 2008 kritiserade jag de dåliga ersättningarna till hemvärnsmännen. I samma inslag lovade Rolf Gunnarsson (M) riksdagens försvarsutskott att de skulle se över ersättningarna. Försvarsutskottet har förbättrat den demokratiska styrningen genom att i förra sommarens försvarsbeslut tydligare prioritera hemvärnet. Ett resultat är att premien till de meniga i dag är 3 500 kronor i stället för förolämpande 216 kronor per år. Samhället klarar inte större påfrestningar i fred och ännu mindre i ofred om vi inte har många som är beredda att rycka in när någon försvinner, när skogar brinner och så vidare.

Sovjetsystemets centralstyrning hade sina fördelar och det är i den andan som högkvarteret nu försöker styra hemvärnet. Liksom folket i de forna öststaterna såg nackdelarna med denna toppstyrning så ser även vi i det svenska hemvärnet hur idiotin konkretiseras i vår verklighet. När vi frivilliga i hemvärnet möts av dumheter så slutar många. Regelidiotin är mycket kostsam, men tyvärr finns inget konto för detta, i det av snävt kamrerstänkande präglade ekonomisystemet. De oansvariga dumbommarna i toppen kan därför glida vidare i sina karriärer oavsett hur mycket skada de har orsakat försvaret och försvarsviljan.

Är du erfaren bussförare i civil trafik så duger du inte till att köra buss i försvaret. Ett särskilt förarbevis krävs. Det här är bara ett exempel.

Åsa Lindestam har nu stoppat genomförandet av en nästan ofattbar dumhet. Skidorna från våra förråd skulle tas bort. Det här var så dumt att många hade svårt att tro på det, men eftersom skidorna bara fanns i verkligheten, men inte på de aktuella utrustningslistorna så skulle de bort – skrotas, brännas eller något, men bort skulle de. Försvarsmakten Logistik, av somliga kallad ”den inre fienden”, skulle verkställa detta med eller kanske utan rikshemvärnschefen Roland Ekenbergs välsignelse.

Genom en fråga till försvarsminister Sten Tolgfors lyfte Åsa Lindestam dumheten på riksdagens bord. Högkvarteret verkar nu ha insett att landet faktiskt är snötäckt ibland, för försvarsministern svarade den 9 juni att ”Försvarsmakten har informerat om att myndigheten planerar för att samtliga förband i hemvärnet även fortsättningsvis ska ha tillgång till skidor."

Svante Lejon i Sundsvall

chef för första plutonen, första kompaniet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons