Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilleputt mot vindkraftsjätten

Knappt har Ljusneborna hunnit hämta andan efter Stora Skogs samrådsmöten om de 200 vindkraftverk som man planerar att placera mellan Ljusne och Axmar Bruk, förrän nästa exploatör står på tur för att samråda om ytterligare etablering.

Annons

Det är Samkraft AB som kallar till samråd om etablering av fem stora kraftverk längs stranden mellan Ljusne och Vallvik. Datum för detta samråd är 22 augusti. Det är förresten inte något samråd det handlar om den här gången, lika lite som de tidigare samråden med Stora Skog har varit samråd.

Nej, det är bara en delgivning av exploateringsbeslut man för fram.

Man lyssnar naturligtvis godmodigt till synpunkter och frågor från publiken. Det är det enda.

Aktieägare i Samkraft AB: AB Edsbyns Elverk, Björklinge Energi Försäljning AB, Bionär Närverme AB, Bollnäs Energi AB, Eskilstuna Energi och Miljö AB, Gävle Energi AB, Hoåns Kraft AB, Hudik Vind AB, Ljusdal Energiföretag AB, Mälarenergi AB, Nordanstigs kommun, Sandviken Energi AB och Söderhamns kommun/Söderhamn Nära AB.

Det är det här gänget, förutom Stora Skog AB, som vi som inte gillar den enorma överetableringen av vindkraft mellan Ljusne och Axmar Bruk, har att tas med.

Utgången är alltså given på förhand. Lilleputt ska slåss mot jätten Bam-Bam och det går förstås inte att få ett för oss opponenter önskat resultat av den kampen. Då det gäller ansökningsförfarande för etableringar av det här slaget är det så att den instans som har det absolut sista och avgörande ordet är kommunerna.

De har med andra ord vetorätt. Om en kommun säger nej till vindkraftsetablering, behöver man inte ens föra fram någon orsak till sitt veto. Det är bara att neka, precis så som en del kommuner faktiskt har gjort.

Söderhamns kommun är genom sitt bolag Söderhamn Nära AB, delägare i Samkraft AB, och så klantig är inte kommunstyrelsen att man utnyttjar sin vetorätt mot sitt eget ägandes bolag. Där försvinner mitt hopp om sans och förnuft från kommunens sida.

Sven Bohlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons