Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika villkor och fri konkurrens

Svar till Nils-Erland Norlander (19/4).

Annons

Tack för ditt svar på min insändare om gnälliga Bollnäsföretagare. Du har dock missförstått mig! Jag är inte alls ond på företagsamheten – tvärtom, den är och har varit grunden för att Sverige på 100 år gått från fattigt bondesamhälle till högteknologisk industrination. Främsta orsaken härtill är den kraft och motkraft som skapats genom arbetarrörelsen och företagarorganisationerna, som trissat varandra till konstanta förbättringar och skapat hög levnadsstandard och rationella företag. Vad jag värnar om är den fria företagsamheten som kan arbeta på lika villkor och under fri konkurrens.

Jag minns 1960- och 70-talen, då kommunerna tävlade om vem som lockade flest företag till sin ort. Röda mattan med galanta middagar, subventionerade industribyggnader och regionalpolitiska stöd, följt av nedläggningar, konkurser och svindlerier. Det är sådana tendenser som jag vänder mig mot och som vi alla måste motverka.

Därför ska vare sig kommunen eller staten gynna eller subventionera företagarna. De ska likt goda trädgårdsmästare se till att det finns näring och växtkraft genom lagstiftning som underlättar, men inte styr. Om vi ständigt beskär den fria konkurrensen får vi snabbt bestickning, vänskapskorruption, småmutor, som följs av ökande kriminalitet och ekonomisk brottslighet. Studera gärna de dåliga förebilderna Grekland och Italien, vilka inte har förstått vad fri företagsamhet innebär.

Hoppas jag förklarat mig så att du Nils-Erland och obetänksamma moderater och företagare förstår, att vi måste motarbeta kommunala ekonomiska stöd till allehanda ”företagsbefrämjande” verksamheter. Stå på egna ben och inte andras!

Svarta Handen, Kilafors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons