Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika behandling finns inte i praktiken

Marianne Samuelsson har gett svensk myndighetsutövning ett ansikte. Det rasas med rätta över att Gotlands landshövding Marianne Samuelsson i sin handläggning tar hänsyn till den sökanden ställning i samhället.

Annons

Marianne Samuelsson har gett svensk myndighetsutövning ett ansikte. Det rasas med rätta över att Gotlands landshövding Marianne Samuelsson i sin handläggning tar hänsyn till den sökanden ställning i samhället. Efter att i flera fall tydligen på det grövsta åsidosatt miljö- och strandskyddslagen så tröttnade handläggarna och spelade in hennes fatala uttalande på band.

I det ögonblicket avslöjar sig Samuelsson, inte bara som beklagansvärd högsta beslutsfattare på ön, utan också att hon rent av är lite kort om huvudet. Och ännu ett bevis på att partipolitiska utnämningar inte alltid är det bästa.

Än värre blir det när Samuelsson lämnar sin första kommentar: Det är inget fel på min inställning bara synd att uttalande kom till allmänhetens kännedom. Inte en tanke på att hon faktiskt begått grundlagsbrott om alla människors lika värde och likabehandling inför lagen. Självklart ska hon lämna in sin avskedsansökan.

Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ? Många påstår i dag att även hennes parti, miljöpartiet, också håller på att tappa sin själ. I varje fall har partiet skolat denna skrupelfria och hållningslösa landshövding. Tidigare taleskvinna för partiet.

Det riktigt intressanta är att det är precis så här det allt för ofta går till i svensk offentlig förvaltning. Det finns i praktiken ingen likhet inför lagen. Det är en av överheten väl omhuldad myt att alla medborgare behandlas lika av kommuner, landsting, och länsstyrelser. Jag vet efter mina många år i politiken. Det tas i stället ofta hänsyn till människors ställning i samhället. Men det är bara Marianne Samuelsson som inte förstått att hålla skenet uppe utan avslöjat att så här kan det gå till.

Sverige är en riktig stormakt när det gäller det offentliga hyckleriet. Nu rasar alla därför att det har offentligt bekräftats vad många erfarit i sina kontakter med olika myndigheter och även domstolar. För den som har öronen nära backen vet att fotfolket är ytterst väl medvetet om att det fagra talet om lika behandling sällan existerar i praktiken.

Rune Lanestrand

Redaktör för tidskriften Småbrukaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons