Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande landsbygd eller nytt Mallorca?

Jag och min fru stod förra veckan i begrepp att köpa ett hus. Det var ett litet jordbruk med möjlighet till småskalig djurhållning och odling.

Annons

Det låg i en by med hyfsat många barnfamiljer och bara tre kilometer till ett samhälle. Vi såg vår chans att förverkliga våra drömmar och la ett bud på vår smärtgräns, blev överbjudna med 5 000 kronor och nu blir gården en sommarstuga åt ett lyckligt par från storstaden och kommer troligtvis att stå tomt elva månader om året.

Där jag bor för närvarande får jag på mina dagliga promenader med min son titta in i tomma fönster på potentiella småbruk. För även här har människor med pengar från staden valt att få vila upp sig någon vecka per år.

Nu till min fråga: är detta ett recept på en levande landsbygd? Har vi inte alla ett ansvar, köpare som säljare, att se till att det går att bosätta sig på landet. Att priserna inte blir hutlösa, att åkrarna hålls öppna och att det finns barn och liv i byn. Ska vi som vill bo och leva på landet tvingas ut till obygden där det inte behagar storstadsborna att kolonisera sig? För vi kommer aldrig att kunna konkurrera med Stockholmspriser.

Ni som bor i staden, flytta gärna hit men köp inte upp husen för att lämna dem tomma större delen av året. En lagändring borde lämna företräde för permanentboende. Till er som säljer hus, inse att också ni har ett ansvar.

Fortsätter detta fenomen blir det snart omöjligt att bo, leva eller driva annan näringsverksamhet än turism i vårt vackra landskap som kommer att bli ett nytt Mallorca.

Detta är ett viktigt steg i kampen mot avbefolkning av landsbygden.

Samuel Bergström med familj

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons