Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Led inte in barnen i könsroller

Jag satt häromdagen och kollade i en leksakstidning. Varför ska vissa sidor vara blå och vissa sidor rosa? Är det meningen att barnen ska lära sig i unga åldrar att delas in i gamla könsroller?

Annons

Jag satt häromdagen och kollade i en leksakstidning. Varför ska vissa sidor vara blå och vissa sidor rosa? På de rosa sidorna var det leksaksdammsugare, köksredskap och barnvagnar. På de blå sidorna var det leksaksbilar, traktorer och leksaksvapen.

Är det meningen att barnen ska lära sig i unga åldrar att delas in i gamla könsroller? Som till exempel att kvinnan ska stå i köket och ta hand om barnen och mannen ska ta hand om bilen. Har vi inte kommit längre i utvecklingen med jämställdheten?

Varför ska inte alla bara kunna vara människor? Hela tiden ska det delas in i kategorierna kille eller tjej. Pojkar ska kunna leka med dockor likväl som tjejer ska kunna leka med bilar.

Varför ska ett litet barn springa omkring med ett leksaksvapen och leka? Det är att uppmuntra barn till krig.

Enligt mig ska leksakstidningarna ta bort det där med rosa och blått och i stället använda sig av neutrala färger. Blanda leksakerna på sidorna. Om tidningarna ska använda sig av modeller så kan lika gärna en kille stå och posera med ett strykjärn i stället för en tjej som nu är fallet. Så att vi vuxna visar barn i tidig ålder att det inte ska delas in i könsroller.

Hudiksvallsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons