Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare vardag med rut

För många stressade barnfamiljer är rut-avdraget en möjlighet till att för ett överkomligt pris få avlastning i vardagen genom att till exempel köpa tjänster som fönsterputsning eller storstädning.

Annons

I HT 29 mars skriver Kurt Söderberg att jag har räknat fel vad gäller den information jag gav (22/3) om rut-avdraget. Då denna anklagelse är direkt felaktig så svarar jag i dag.

Av de 92 465 personer som använde rut-avdraget år 2008 har 22 338 personer, 24,2 procent, en månadslön på högst 16 400 kronor, och 26 993 personer, 29,2 procent, en inkomst på 40 900 kronor per månad eller mer. Bland dem med löner mellan detta spann använde 43 134 personer, 46,6 procent, rut-avdraget.

Detta, som Almega presenterade i februari, är fakta utifrån Statistiska Centralbyråns statistik, som presenterades i ett pressmeddelande den 11 februari i år. Den senaste Demoskopundersökningen om nyttjandet av hushållsnära tjänster, januari 2010, visar att den största köpargruppen är barnfamiljer med medelinkomst.

För många stressade barnfamiljer är rut-avdraget en möjlighet till att för ett överkomligt pris få avlastning i vardagen genom att till exempel köpa tjänster som fönsterputsning eller storstädning. Detta kan också bidra till att föräldrarna får mer tid för sina barn, vilket vi från Kristdemokraterna alltid vurmat för.

Golven och fönstren bryr sig inte om vem som tar hand om dem, men barnen behöver sina föräldrars uppmärksamhet och tid. Oavsett hur mycket eller lite köparna som nyttjar skattereduktionen tjänar så borde fokus ligga på att rut-avdraget skapar nya företag, nya arbetstillfällen, och att systemet har varit den hjälp branschen behövt för att gå från svart till vitt.

Hoppas att du, Kurt, uppskattar detta lika mycket som vi gör.

Maria Karström (KD)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons