Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt kritisera domarjobb

Jag blir lite nedstämd efter att ha läst din analys av matchen Köping–ABK där du benämner den assisterande domaren som ”den flaggviftande stinsen”. Du skriver att båda assisterande domarna inte gjorde ett bra jobb, vilka misstag gjorde den andra ”stinsen”?

Annons

När du ändå är i gång, är det inte lika bra att nämna alla hans misstag under matchen också? Handen på hjärtat Christer, satt du exakt i linje med Köpingsspelaren och samtidigt tittade på honom när bollen slogs?

Det är ofta man läser ”solklar offside”, javisst finns det sådana situationer också, men var har majoriteten av åskådarna blicken när bollen slås? Knappast på anfallaren. Jag tror inte att någon människa gillar att bli uthängd, hånad eller idiotförklarad i press, olika lags hemsidor och dylikt efter att ha gjort sitt bästa. Visst gör vi domare misstag, konstigt vore väl annars, men å andra sidan, hur många misstag gör inte de 22 spelarna på en match?

Skulle du nämna alla deras misstag så skulle du få en egen bilaga efter varje match.

Har du någonsin reflekterat på vad skrivelser som detta kan leda till? Jo,vi får inga nya ungdomar som vill döma fotboll, ingen vill bli utskälld av både ledare, spelare och föräldrar och dessutom bli hånad i pressen.

Både du och jag vet att under lång tid så har vi haft domarbrist i distriktet, och skrivelser som din gör inte saken lättare att rekrytera nya.

Jag har under samtliga domarutbildningar som jag deltagit i, aldrig sett en journalist närvara. Ni är mer än välkommen att delta och få en närmare inblick i regler, bedömningar med mera.

På lördag ska jag döma en seniormatch själv och att kunna hinna med och se alla offsider då är en omöjlighet. Men jag har ett förslag; jag tar med flaggor och domarkläder så hjälper du mig med att skipa rättvisa från sidan. Efter 90 minuters springande fram och tillbaka kanske du får en annan bild av ”stinsarnas” arbetsuppgifter och antalet ”solklara offsider” i själva verket inte är så många som det ofta framställs.

Håkan Lindqvist

Stinsen från Enånger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons