Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt väljarna avgöra regionfrågan!

Liberalerna i Bollnäs har diskuterat förslaget till ny storregion i Svealand, skriver Peter Nordebo.

Annons

Det fanns delade meningar om vilken väg som är den rätta för framtida organisation av regionala utvecklingsfrågor och sjukvård. Men om en sak var alla medlemmar ense – demokratin kräver att väljarna får möjlighet att ta ställning till de olika förslagen i ett allmänt val!

Det finns ett utredningsförslag som innebär att vårt län går upp i en större region Svealand, tillsammans med fem andra län – Uppsala, Dalarna, Västmanland, Örebro och Sörmland. Enligt utredarna är det möjligt att fatta ett riksdagsbeslut under 2017 och genomföra sammanslagningen direkt efter valet 2018, så att den nya regionen kan vara i funktion den 1 januari 2019.

Men vad som är möjligt är inte säkert att det är det klokaste. Diskussionen om större regioner har förts under minst 20 år. Hittills har inte väljarna fått chansen att vara med och påverka, och det är en klar demokratisk brist. Den rätta gången nu är att de politiska partierna och deras kandidater berättar vad de tycker om förslaget. Sedan kan väljarna i valet 2018 ta med sig den frågan när de går till valbåsen och röstar på vem och vilka som ska få deras förtroende.

Med ett valresultat i ryggen får också riksdagens partier mandat att fatta ett beslut och genomföra en eventuell förändring så att valet 2022 kan handla om vilka som ska representera oss i ett regionparlament för Svealand, om det blir resultatet.

Peter Nordebo

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons