Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt undersköterskan utgöra grunden i vården

Det är något märkligt med hur många yrkesgrupper det ska finnas i den patientnära vården, menar Kurt Söderberg.

Annons

Jag anser att yrkesgruppen undersköterska ska vara grunden. Den yrkesgruppen ska ha det näraliggande vårdansvaret för de arbetsuppgifter som ska utföras kring och med patienten/brukaren. Att hålla rent i vårdutrymmet, att vårda människan med förvärvad medicinsk, social och förtrogenhetskunskap är en del av förutsättningarna för kvaliteten i omvårdnaden.

Behövs medicinska kunnande ska det ske från sjuksköterskor/läkare. Det är ett otyg att kring sjuka människor ha många olika personer som ska göra sin del av vårdkvaliteten. Försök tänka helhetsansvar och vad som kan tänkas vara kvalitet utifrån patientens/brukarens perspektiv. Fråga dig hur många människor vill du träffa i en vård- eller omvårdnadssituationen.

Med undersköterskan som trygg grund kan det ges möjlighet att i utbildningssyfte bereda utrymme för inskolning av elever. De som i sin utbildning som behöver praktiska erfarenheter. Det är inte angeläget för någon vare sig patienten/brukaren anställd personal. Att den som ska in på vårdarbetsmarknaden inte få tillräckligt kunnande för att utföra sitt arbete.

Kurt Söderberg

en gång i tiden skötare i psykiatri

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons