Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt undersköterska vara lägsta nivå

/
  • Det är ett häpnadsväckande uttalande som bland annat kommer från en före detta generaldirektör för Socialstyrelsen, skriver Kurt Söderberg, medan tre L-politiker i Gävleborg nedan skriver om fördelarna med förslaget.

Tre ledande liberaler föreslår på DN Debatt (25/2) att vårdbiträden ska återinföras inom vård och omsorg. Den uppfattningen visar att kunskapen hur verkligheten ser ut är betänkligt svag, skriver Kurt Söderberg.

Annons

Att vårdbiträdesgruppen har blivit färre beror på följande: För cirka 15 år sedan krävde sjuksköterskornas fack, att kvaliteten i vården skulle höjas genom att fler sjuksköterskor skulle anställas. Ok, sa arbetsgivaren, som också sa att om fler sjuksköterskor anställs så blir personalens teoretiska kunnande större. Därför omvandlades många anställningar från undersköterska till sjuksköterska. Samtidigt minskade antalet sjukvårds/vårdbiträden, i stället för att utöka yrkesgruppen vårdbiträden .

Låt den yrkesgruppen fasas ut och låt yrkesgruppen undersköterska vara lägsta nivå. Färre vårdarbetar kring patienten är viktigt för kvaliteten på vården. Att de mest basala omvårdnadsuppgifterna som personlig omvårdnad, matning och kroppslig rengöring ska betraktas som okvalificerade arbetsuppgifter. Det är ett häpnadsväckande uttalande som bland annat kommer från en före detta generaldirektör för Socialstyrelsen. Att påstå att orsaken till att antalet vårdbiträden har minskat därför att vänstern och LO har drivit på den utvecklingen, är väl ändå att tillmäta både vänstern och LO alltför stort makt.

Hela debatten andas en syn som tydliggör klasskillnader i samhället. Att kalla vårdarbetet kring en människa, som är i behov av andras huvud och händer, för okvalificerat är både djupt kränkande. Framför allt för de vårdbiträden som arbetar i verksamheten i dag, men också skrämmande okunnigt. Hur debattörerna tänkt sig med språkkunskaper, eller andra viktiga kunskaper saknas. Hur lönenivån skall vara saknas, men det är väl i samma tunna som tidigare förslag. Att lönerna ska sänkas är målet, men att skapa en yrkesgrupp som redan finns är väl ändå att ta i. Att som lök på laxen föreslå att det införs en undersköterskeexamen. Synes högst märkligt att en före detta utbildningsminister inte har kunskap att på gymnasieskolans vård- och omsorgsprogrammet utbildas eleverna till undersköterskor.

Kurt Söderberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons