Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Låt Sverige följa efter”

/
  • Inga elefanter på cirkus och inga delfiner i bassäng, skriver Elin Lundgren (S).

Vilda djur ska slippa vara showdjur för att underhålla oss. Det är empatilöst och bör höra historien till, skriver Elin Lundgren (S) som vill ha mer skratt och inga vilda djur på cirkusarna.

Annons

Många människor är engagerade för ett starkt djurskydd och det med rätta. Människan har inte rätt att utsätta djur för vad som helst bara för att vi kan. Att något länge varit på ett visst sätt behöver inte betyda att det är bra och därmed ska fortsätta. Jag lyfter här två exempel på det och som är kopplade till hur djur används i nöjesindustrin.

Det ena handlar om kringresande cirkusar som har vilda djur som en del av underhållningen. Vi tycker det ser charmigt ut med väldresserade elefanter som gör konster för oss men det är långt ifrån elefanters naturliga beteende. Även andra djur som annars lever liv som inte alls har någon likhet med att fraktas omkring på vägarna för korta stopp och föreställningar borde få slippa. Cirkus är roligt och glädjefyllt. Det är popcorn och skratt. Men djur som hör hemma på helt andra platser än i en manege behöver vi inte.

I utredningen om ny djurskyddslag som kom 2011 föreslogs att listan över djur som inte ska vara cirkusdjur skulle utökas med elefanter och sjölejon. Min förhoppning är att det förslag som kommer i höst innehåller en förändring åt det hållet. Flera länder har sådana beslut, bland annat Storbritannien och Österrike. Senast ut var Dublins stadsfullmäktige som röstade för ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Låt Sverige följa efter.

Det andra exemplet handlar om stora, havslevande djur som hålls i bassänger för att underhålla människor. Tidigare i sommar kom beskedet från National Aquarium i USA om att de inte längre tänker hålla sina delfiner i akvarium utan flytta dem till en fristad i öppet vatten. Detta efter år av protester från människor som ser att delfiner inte mår bra i nuvarande fångenskap. Vi vet i dag mer om delfiner och deras behov och National Aquarium är i en unik position att använda den kunskapen till att bidra till mer positiv förändring, sa akvariets VD John Racanelli till tidningen Baltimore Sun.

Delfiner och späckhuggare är typexempel på djur som det är svårt att förstå hur vi kan hålla i fångenskap med gott samvete. Att tvingas leva i en steril bassäng och att delta i shower skiljer sig naturligtvis oerhört från livet i det vilda. Visst jobbar djurparker med att göra det så bra som det går för djuren i fångenskap och skillnaden i dag är stor jämfört med i begynnelsen då dessa djur fanns i fångenskap. Men det räcker inte. Tillvaron i bassängen är oerhört långt ifrån det liv de här djuren skulle leva i havet. Jag tycker inte att vi ska utsätta dem för det. Särskilt inte då skälet är så simpelt och som att roa oss människor.

Vilda djur ska slippa vara showdjur för att underhålla oss. Det är empatilöst och bör höra historien till. Det är dags att Sverige tar ytterligare några kliv framåt också för djurens skull. Inga elefanter på cirkus och inga delfiner i bassäng. Det kommer jag att fortsätta arbeta för.

Elin Lundgren

riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons