Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss bli generationen som utrotade fattigdomen

/
  • Vi kan bli generationen som kavlade upp ärmarna och utrotade fattigdomen, menar skribenten.

Vi på biståndsorganisationen We Effect har arbetat med att bekämpa fattigdomen i snart 60 år, skriver Anneli Rogeman, vd We Effect.

Annons

I slutet av september 2015 antog FN:s generalförsamling i New York 17 globala mål för hållbar utveckling. Målen ersätter FN:s milleniemål och ska vara nådda redan år 2030. We effect vill och kommer att spela en aktiv roll i att förverkliga målen. Vi har identifierat fyra faktorer som är avgörande för att nå målen:

1) Att välja rätt väg. Att stödja kvinnor och flickor är avgörande för att nå målen. De utgör 70 procent av de 700 miljoner människor som lever i extrem fattigdom i världen i dag. Majoriteten bor på landsbygden och är helt beroende av jordbruket för sin försörjning. När kvinnorna får makt över sina liv, över arbetet och över skördarna på gården ökar familjens inkomster. Mer pengar hamnar i plånboken, investeras i bättre hus och i barnens utbildning. När hjälpen går till kvinnor tar sig fler familjer ut ur fattigdomen.

2) Att fler känner engagemang för målen. Sju av tio svenskar känner inte till FN:s nya mål, enligt en opinionsundersökning som We Effect lät Sifo göra i somras. Om man inte känner till målen är det föga troligt att man vill bidra till att nå dem. Om vi kan göra de nya målen mer kända kommer möjligheterna att nå dem att öka betydligt.

3) Att det finns pengar för att genomföra målen. Kunskapen om hur vi ska nå målen finns. Men det behövs finansiering. Utan stöd från såväl privata givare som myndigheter och företag kommer målen aldrig att nås. FN-organet Unctad har uppskattat prislappen för att nå målen till mellan 28 000 och 38 000 miljarder kronor. Det är en stor summa. Men istället för att se pengarna som utgifter, låt oss betrakta det som världens genom tiderna bästa investering.

4) Att tänka utanför stuprören. I dag tenderar insatser för en bättre värld att bedrivas med relativt täta skott mellan olika aktörer. Hållbarhetsmålen kräver samarbete. Regeringar, FN-organ, biståndsorganisationer, miljöorganisationer, akademier och näringslivet behöver arbeta tillsammans och hitta nya angreppssätt mot de utmaningar som ligger framför oss. Det är 14 år kvar till FN:s generalförsamling kommer att tillkännage om vi lyckats nå de globala målen för hållbar utveckling eller inte. Målen är långt ifrån enkla och det kommer att krävas mycket arbete, tid och pengar om vi ska klara av att nå dem. Men när vi ser tillbaka på den här tiden kommer vi stolt kunna säga att det var värt det. Vi kommer att kunna säga att vi blev generationen som skapade en rättvis värld, fri från fattigdom.

Anneli Rogeman

vd We Effect

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons