Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss besöka Trönöån tillsammans, Frank

Jan Lahenkorva i en replik till Irene Frank:

Annons

Irene Frank, anledningen till att den unika Nannsjööringen fortfarande finns kvar är att det inte finns någon dammlucka vid Nannsjöns utlopp. Nannsjöbäcken är nämligen för liten för att det ska gå att producera vattenkraft där. Nannsjöns öringar kan ändå vara hotad av obetänksamhet vid exempelvis byggande av vägar för den planerade vindparken. Felaktigt utformade vägtrummor kan hindra öringens väg till sina lekplatser i bäcken. Felaktigt dränerade vägdiket kan skölja ut sediment i bäcken som kväver lekbottnar.

Händer det är Nannsjöns öringar för evigt borta. Att du längtar tillbaka till den tid då orenat avloppsvatten släpptes ut i Kilån förstod jag av din ledare i Hänt i bygden. Jag önskar mig till en framtid där människan återställt det människan med goda intentioner men i oförstånd förstört. En framtid där vattenkraften är miljöanpassad med fiskvandringsvägar och en mer skonsam reglering och en framtid där vattendragen är flottledsåterställda. Jag hoppas den framtiden kommer snart Irene Frank.

Hoppas att du och jag då kan vandra efter Kilån och uppleva livet efter ån. Kanske kan jag då bjuda på nyfångad öring på en hårdbrödmacka som sköljs ned med kokkaffe kokat vid åns strand samtidigt som knipans ungar leker i den av näckrosor kantade storöringhöljan? Innan vi är där kanske vi kan besöka Trönöån tillsammans så att jag kan visa dig vad som händer med en å när man tar bort vandringshindren. Då kan du samtidigt visa mig det igenväxta lerdike du hävdar Trönöån förvandlats till. Jag fixar guide och en fikakorg. Du hänger väl med?

Jan Lahenkorva (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons