Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Ljusdal växa med bioenergi

Den senaste tiden har vi läst i tidningen om politiker som inte kan enas. Möten har präglats av gräl och tvister i stället för beslutsfattande.

Annons

Socialdemokraterna har länge styrt Ljusdals kommun. Nu finns politiker med andra åsikter som är kritiska till deras förslag. Därför uppstår meningsskiljaktigheter. Kanske kan det då också äntligen fattas beslut som gynnar Ljusdals framtid.

Vad har Socialdemokraternas och för den delen Centerpartiets styre gett Ljusdal? Gång på gång placerar sig Ljusdal i botten i undersökningar om var människor vill bo. Detsamma gäller när man mäter företagsklimat.

Dessutom är arbetslösheten hög och människor flyttar från kommunen.

Det är hög tid för en förändring. Det är dags för Ljusdal att sikta mot toppen. För att nå dit krävs en förändring. Något nytt som inte prövats i decennier utan att ge resultat. Det gäller även i politiken, men i vår kommun klamrar sig Socialdemokraterna sig fast vid makten med hjälp av Vänsterpartiet.

Något som bromsar kommunens utveckling är att den nuvarande kommunledningen, och inte heller den förra för den delen, lyckats få till en flytt av timmerterminalen från Östernäs. Det skulle då bli möjligt att frakta bioenergi på järnväg, vilket ligger helt rätt i tiden. Det skulle stimulera näringslivet och ge tillväxt för bönder och skogsägare. I kommunens budget för 2011 fanns 15 miljoner kronor avsatta för Bränta och 15 miljoner för Östernäs. Hur användes de pengarna?

Jag har inte sett till något byggande. Den förra kommunledningen med socialdemokrater och centerpartister startade planerna för Östernäs.

Varför lovar Socialdemokraterna något de inte kan hålla? Nu verkar det som att timmerterminalen i stället ska flytta till ett område där det inte finns utrymme att lasta annat än timmer. Ska vi låta chansen att frakta bioenergi bara blåsa förbi? Vilka planerar vår kommuns framtid när en sådan möjlighet inte redan är förverkligad?

När det hettar till i politiken i Ljusdal vill många tycka till.

Lugn och ro ses som ett idealtillstånd. Det är hög tid för röster att göra sig hörda, utan att beskyllas för att ha samarbetsproblem. Det krävs en förändring nu. Flera invånare i Ljusdal håller med om det. I det demokratiska samhälle vi lever i ska allas röster vara lika mycket värda och höras lika högt.

Anders Onegård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons