Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt kolet ligga kvar 

Detta inlägg är riktat till alla er som vill att kommande generationer ska få en framtid här på jorden, skriver signaturen Arg tjej 2.0.

Annons

Det statliga företaget, Vattenfall, överväger att sälja sin kolverksamhet och sina kolfyndigheter i Tyskland samt tio vattenkraftverk till ett annat företag. Problemet är att vattenfall vill sälja och investera medan de övriga företagen vill elda upp kolet för att framställa energi.   

Vad som är positivt för Vattenfall men bedrövligt för jordklotet är att Vattenfall har två mål: gå med vinst och producera mer förnyelsebar energi, de vill alltså sälja anläggningen för att tjäna pengar samt bli av med brunkolet. Detta leder till att Vattenfall kommer kunna utöka den förnyelsebara energin vilket i sin tur leder till att dem förhoppningsvis får fler kunder. Men det leder även till att andra släpper ut massa onödiga utsläpp. 

Med tanke på kommande generationers framtid finns det mycket negativt med att sälja brunkolet. Till exempel så skyndar kolet på den globala uppvärmningen. All kol som finns i Tyskland motsvarar alla utsläpp Sverige släpper ut under hela 24 år, om vi eldar upp den! Utsläppen, koldioxiden samlas i atmosfären. Detta blir ett skydd och gör att solens strålar stannar kvar i atmosfären. Det i sin tur gör att jordens medeltemperatur höjs som bland annat bidrar till att isen i Arktis så småningom smälter vilket leder till översvämningar. Folk kommer att behöva fly och det kommer bli ännu mer flyktingströmmar än vad det är idag, speciellt i Sverige. Temperaturhöjningarna i bland annat Afrika kommer göra att det är för varmt att bo där. Korallrev dör ut och tundran i norra Ryssland kommer smälta. Smälter tundran kommer skogen ruttna och släppa ut en massa metangaser som också snabbar på den globala uppvärmningen.  

Mitt och många andras förslag är att låta kolet ligga kvar. Vi slipper alla dessa hemska konsekvenser. Eftersom människor i Tyskland kommer bli arbetslösa kan dem istället arbeta med förnyelsebar energi i form av vindkraftverk. Detta skulle leda till att vi släpper ut mindre som bidrar till att den globala uppvärmningen sker långsammare som i sin tur leder till en bättre framtid då vi slipper dö i förtid, vi slipper översvämningar runt om i världen, krig och annat kaos. Säljer Vattenfall kolet i Tyskland kan även Sveriges trovärdighet inför klimatmötet bli skadat. 

Jag hoppas att regeringen tar sitt ansvar och låter kolet ligga var i marken. Det kan som sagt bidra till så mycket utsläpp som Sverige släpper ut på 24 år. 

Avslutningsvis vill jag be alla gå in på  och fylla i förnamn, efternamn, telefonnummer, mejladress och då skriva på att du vill att kolet ska stanna i marken samt kräver att regeringen tar ansvar så kolet inte bränns upp. 

Arg tjej 2.0

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons