Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte religionen styra politiken

Jag kan bara konstatera hur inhumant och empatifattigt det blir när man omfattas av en pliktetik. Oavsett bevekelsegrunder säger Gud att något är förbjudet (här: dödshjälp) och då rättar man sig därefter, hur grymt det än blir i verkligheten.

Annons

De tre KD-politikerna i insändaren den 8/2 har utökats till fyra i svaret till mig den 18/2, osagt varför.

Jag kan bara konstatera hur inhumant och empatifattigt det blir när man omfattas av en pliktetik. Oavsett bevekelsegrunder säger Gud att något är förbjudet (här: dödshjälp) och då rättar man sig därefter, hur grymt det än blir i verkligheten. Religionerna borde inte styra i politiken. Det gäller kristendom såväl som islam med flera. Objektivitet, sakkunskap och lyhördhet bör vara normer.

Ni försvarar helt i onödan den palliativa vården. Jag tycker precis som ni i det fallet. Men den hjälper ändå inte de cirka 1–2 procenten (jag finns där!) som inte kan få fullgod palliativ vård. Bryr sig KD-politiker inte om dessa människor?

På ännu en punkt missleder ni läsarna – ni skriver att ”den svenska läkarkåren inte accepterar att läkare ska medverka” inom dödshjälp. Enligt en undersökning 2008 så var 1/3 av läkarkåren för dödshjälp (1/3 var emot och 1/3 svarade ”vet inte”). Men även dessa läkare medverkar naturligtvis inte i någon slags dödshjälp i dag, eftersom det är förbjudet i lag. Men deras svar låter ana att de skulle kunna medverka i dödshjälpssammanhang om det vore lagligt tillåtet! (se även i mitt svar den 11/2 )

En av KD-politikerna säger sig ha följt sin sons tre år långa kamp mot en hjärntumör. Ytterligare en sorgens erfarenhet fanns. Var det någon som frågade honom om hans vilja? Detta är naturligtvis inte tillräckligt för att som politiker ta till orda och tala om för hela svenska folket att det inte behövs någon ny lagstiftning om dödshjälp.

Dock förstod de så mycket att de skriver: ”…att det aldrig går att riktigt sätta sig in i den vånda som pressar den döende". Det var ärligt sagt!

Lars-Olov Hammergård

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons