Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte rädslan vara drivkraften

/
  • Gärna svensk flagga och sill på midsommarafton, men låt inte rädslan

Jag kommer på mig med att stundvis känna en kraftig frustration över stämningsläget i vårt land, skriver Roger Henningsson, Arbrå, som vill se en höjd nivå på debatten.

Annons

Jag vet att jag inte är ensam. En frustration som ibland nästintill gör mig förtvivlad över den utveckling som sker och på det sätt människor drabbas. Sociala medier är ju, som bekant, en kanal för spridning av diverse påståenden, sanna som osanna.

Grova generaliseringar görs utifrån enskilda händelser. Inte sällan handlar det om grova våldsbrott. Generaliseringar som antyder att Sverige just nu invaderas av mördare, våldtäktsmän och islamister. Det här är bara början, är en inte alltför ovanlig kommentar. Det sägs även att vi anses vara rasister om vi visar svenska flaggan, vill äta sill på midsommar, vill fira jul eller äta pepparkakor. Vi måste ta tillbaka Sverige, är en annan inte alltför ovanlig kommentar.

Tänk om vi kunde försöka höja nivån på debatten i Sverige till en nivå som inte ger näring åt rädslan, hatet och främlingsfientligheten.

Våldsbrott är fruktansvärda var de än sker oavsett vem som utför dem. Ni som gör generaliseringar och drar slutsatser utifrån våldsbrott utförda av människor med utländsk härkomst; träna på att ta in hela bilden och se även de brott som är begångna av människor födda i Sverige av genomsvenska föräldrar. Just detta att försöka se hela bilden, det bredare perspektivet. Visst måste vi kunna ställa krav på ett visst mått av kunskap om sakers tillstånd innan det dras avgörande slutsatser?

Vi må kunna diskutera tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd, dagersättningar och etableringsbidrag, och så vidare, i en seriös ton. Men låt oss hålla oss just till en seriös ton.

Jag propagerar, som vanligt, för en mycket generös flyktingpolitik och menar att vi måste vara beredda att sänka välfärden i vårt land till förmån för dem som har de sämre. Sverige är trots allt en väldigt liten fläck på världskartan och att tro att vi kan klara oss själva, och leva i ett ständigt paradis, är att ha höga anspråk. Vi är beroende av varandra på den här planeten. Det vi ger i dag kan vara en god investering in i framtiden. Större är inte planeten än att vi en annan dag kan tvingas fly. Jag tror vi skulle vara tacksamma över öppna famnar från andra nationer då.

Låt oss hissa svenska flaggan och äta sill på midsommarafton med gott samvete. Det är vi värda. Men låt inte rädslan, och allt den för med sig, vara drivkraften in i framtiden. Den leder ingenstans alls. Kom igen Sverige! Visst kan vi bättre?

Roger Henningsson

Arbrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons