Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte patriarkala normer styra

/

Hans Degerman tycker att Miljöpartiets handlande i "handskakningsdebatten" gör att partiet bör ta sig en rejäl funderare.

Annons

Apropå debatten kring handskakning: I december 2005 anvisade Arbetsförmedlingen i Älmhult en muslimsk arbetssökande man till en verkstadsteknisk utbildning. I utbildningen ingick praktik på företag. Under utbildningen fick mannen aktivitetsstöd från Försäkringskassan. I maj 2006 besökte mannen tillsammans med en handledare ett företag i Älmhult för att diskutera en möjlig praktikplats.

Efter en stund anslöt företagets kvinnliga chef till mötet. Hon sträckte då fram handen till hälsning. Den muslimske mannen avböjde att ta hennes hand med hänvisning till sin religion, som han menade förhindrade honom att ta kvinnor i hand. Den kvinnliga chefen kände sig kränkt och sårad av upplevelsen och meddelade att mannen inte var aktuell för praktikanställning.

Arbetsförmedlingen avbröt därmed anvisningen till utbildningen och aktivitetsstödet upphörde. Skälet till detta var att mannen genom sitt uppträdande hade medverkat till att han inte fick någon praktik. Mannen överklagade till Diskrimineringsombudsmannen och menade att Arbetsförmedlingen diskriminerat honom för hans religiösa övertygelse. Stockholms Tingsrätt meddelade dom i målet i början av år 2010, som fällde Arbetsförmedlingen för att den diskriminerat mannen. Skadeståndet till mannen fastställdes till 60 000 kronor.

Jag tycker att det måste vara något fel på lagen, som kan medge en sådan här tolkning. Vi har en stark strävan till jämställdhet mellan könen i vårt land. Jag begriper inte hur man kan anses vara kvalificerad till anställning på svensk arbetsmarknad med en sådan inställning. Lika lite förstår jag hur ett modernt jämställdhetsivrande parti som Miljöpartiet kan föreslå en muslim till partistyrelsen och som vägrar att ta kvinnor i hand.

Och att partiets språkrör Gustav Fridolin säger att han inte förstod hur känslig denna fråga var, förrän han befann sig mitt i opinionsstormen, är ännu mer obegripligt. MP-riksdagsmannen Jamar Amin, själv muslim, uttryckte stark kritik mot partiledningen i sena Aktuelltsändningen i tisdags. Han sa bland annat att de muslimer som vägrar skaka hand med en kvinna tillhör en liten sekt med förlegade patriarkala normer, som inte på något sätt bör kunna kräva särskilda rättigheter i ett land som Sverige.

Jag tror att Miljöpartiet bör ta sig en allvarlig funderare över hur man ska förhålla sig fundamentalister i fortsättningen om man ska behålla sitt väljarstöd.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons