Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Hanna få stanna!

Vi har med bestörtning och stor besvikelse tagit del av Migrationsverkets avslag nyligen på den nya asylansökan som Hanna Elias ingav i början av oktober för sig och sina barn. Vi har sedan familjen blev placerad i Arbrå för några år sedan, följt hennes kamp för att finna en fristad i vårt land.

Annons

Vi har uppfattat att preskriberingen av hennes tidigare ansökan skulle innebära att hennes fall skulle tas upp från grunden på nytt. Vi chockeras när vi förstår av Migrationsverkets skrivningar att man inte alls bryr sig om att pröva hennes personliga skäl på nytt. Det betyder att man inte alls vill ta på allvar hennes fruktan för att återvända till Etiopien, där hon varit med om att se sin bror dödad av polisen och själv blev arresterad. Bara tack vare stöd från vänner, som var villiga att utnyttja mutkulturen, lyckades hon komma ut ur fängelset och ut ur landet.

Vi tycker det är skamligt av Migrationsverket att inte respektera Hannas som vi menar "välgrundade fruktan". Hur ska hon kunna få fram formella bevis från myndigheter som hon har flytt ifrån? Att dessutom antyda att hon medvetet försvårat utvisningen är kränkande och totalt okänsligt för en människa som kämpar för sig och sina barns framtid. Hon har inte på något sätt hållit sig undan.

Vi förvånas också över hur lättvindigt Migrationsverket anser att "barnens bästa" är att följa med "mamman till hemlandet" – en mamma som själv är livrädd för att återvända till ett land, där inga släktingar finns kvar. Dessutom med två barn som är födda i Sverige (2007 respektive 2009) och anpassat sig till livet i det svenska samhället. Därtill finns pappan kvar i Sverige, och eftersom han kommer från ett annat land (Eritrea) innebär en sådan avvisning att de definitivt förlorar kontakten med sin pappa. Det är sannerligen inget uttryck för den medmänsklighet och generositet som vi önskar att svensk flyktingpolitik ska präglas av. Det är heller inte i linje med FN:s barnkonvention, som Sverige förpliktat sig att respektera.

Vi vädjar till Migrationsverket och Migrationsdomstolen att lyssna mer inlevelsefullt till skälen för Hanna att begära asyl och ta hennes fruktan på allvar och att göra en mer allsidig bedömning av vad som är de båda barnens bästa och att därefter bevilja Hanna, Klara och Ruth uppehållstillstånd.

Lisbet Magnusson, Arbrå-Undersviks kristna råd

May Engens, Arbrå Rödakorskrets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons