Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt friidrottsdagarna vara ett fritt val!

/

Jag är övertygad om att det bara är de elever som gillar sport eller har väldigt bra självförtroende och självkänsla som inte lider av friidrottsdagarna, skriver insändaren om sina upplevelser från skolans idrottsdagar.

Annons

Jag är en kille på 14 år som fått mitt självförtroende förstört på grund av skolan. När jag var 10 år och gick i 4:an var det tid för mig och min klass att vara med på de olika friidrottsdagarna som skolorna ordnade. Allting började för mig så fort jag hörde en av lärarna nämna att vi skulle ha en friidrottsdag, vilket vi nu har runt tre–fyra gånger varje årskurs. Jag visste redan den första gången hur illa det skulle gå för mig och hur mycket jag skulle göra bort mig.

Som exempel kan jag berätta om friidrottsdagen i 6:an som alla på min skola var tvungna att vara med på. Vanligtvis behövde man bara vara med på två valfria av de olika sporterna som man tävlade i, men den här gången var annorlunda. Den här gången var man tvungen att vara med på alla sporter under dagen. När jag hörde detta kände jag hur jag fick som en stor knut i magen och hjärtat började bulta snabbare. Jag insåg vilket stort misslyckande jag skulle bli. De flesta sporterna var okej att tävla i (men det var fortfarande väldigt förnedrande) men det var löptävlingen på 800 meter som oroade mig; jag skulle skämma ut mig inför alla andra men jag skulle också bli missnöjd över hur jag själv presterade.

När jag till slut var där, på friidrottsdagen någon vecka senare, hade mina föräldrar och min idrottslärare bestämt att jag bara skulle springa halva distansen. Jag sa till dem att jag gick med på det och såg glad ut men egentligen kände jag mig inte alls glad. Jag ville inte att alla andra skulle tro att jag inte orkade, jag ville inte vara annorlunda. Så när jag till slut hade sprungit 400 meter så kände jag mig tvingad att springa det resterande 400 meterna som de andra eleverna. Många tycker att det här är bra för hälsan men på grund av friidrottsdagarna har mitt självförtroende sjunkit till botten vilket hindrar mig från att komma i bättre form.

Så i själva verket kan obligatoriska sportdagar försämra vissa elevers hälsa i längden. Jag vet att många kanske tror att jag överdriver när jag skriver det här men då har ni aldrig upplevt samma känsla och samma missnöje över sig själv. Jag är övertygad om att det bara är de elever som gillar sport eller har väldigt bra självförtroende och självkänsla som inte lider av friidrottsdagarna. Några av alla elever som tycker att friidrottsdagarna är förnedrande kan hamna där jag har hamnat. Och jag vill inte att någon ska känna denna känsla som jag alltid har med mig. Känslan av att alla ser på mig som om jag är annorlunda på ett dåligt sätt, att jag blir utstött och nedtrampad av alla andra. Detta borde inte få hända. Elever i min ålder får inte råka ut för dessa saker eftersom tonårstiden kan vara den mest känslosamma perioden i en persons liv. Jag uppmanar skolorna till att tänka om gällande dessa friidrottsdagar eftersom det kan få förödande konsekvenser för vissa elever.

Samuel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons