Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt er inspireras av MP:s bostadsförslag

/

Med en integrering redan från början, löser sig mycket konstaterar Margareta Sidenvall.

Annons

Genom det uppvaknandet om krigets och flyktens fasor och konsekvenser tidigare i höst har olika åtgärder vidtagits i flera länder för att något minska människors umbärande under flykten. Resultatet har varit positivt – resan genom Europa har inneburit att människorna på flykt fått möta generositet och hjälpsamhet på vägen.

Resultatet har också inneburit att alltfler hjälpsökande människor har lyckats att ta sig både till Europa och genom Europa och bland annat Sverige har fått ta emot betydligt fler människor än vad man i tidigare uppgjort prognos räknat med. Detta har inneburit ett stort tryck på möjligheten att ordna t.ex. bostäder.

Jag hörde för några dagar sedan ett yttrande från en syrisk läkare som kommenterade mottagande i Sverige med att i mitten av 80-talet under kriget mellan Iran och Irak tog Syrien emot en hel del flyktingar från Irak – men inga flyktingläger upprättades. Människor öppnade sina hem.

I Sverige har Miljöpartiet kommit med ett förslag som tål att se närmare på. Enskilda personer/familjer skulle mot en ersättning av 2000 kronor i månaden kunna upplåter delar av sin bostad till asylsökande. Många människor har överkapacitet i sin boendeyta genom till exempel utflyttade barn. Sannolikt skulle dessa bostäder innebära en högre komfort än de akuta asylboenden som nu upprättats i tomma skol- förskolelokaler med madrasser på golvet. Migrationsverkets tidigare blygsamma minimikrav om tre kvadratmeters sovrumsyta kan inte längre garanteras.

Ett förslag till våra kommuner i Hälsingland som välvilligt svarat på Migrationsverkets nödrop om akutbostäder till nyanlända asylsökande – ta inspiration av Miljöpartiets idé på riksplan. Med en integrering redan från början, löser sig sannolikt inte bara bostadssituationen mer tillfredställande, utan även hel del andra frågor och problemställningar alldeles av sig själv.

Margareta Sidenvall

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons