Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt det inte bli som när badhuset diskuterades ...

Alla som är specialister på stadsplanering har till politiker och tjänstemän sagt att det bästa för en stads utveckling är ett centralt stationsläge, men utbildning och yrkeskunskap väger lätt i den här debatten vilket märks, skriver Sven-Åke Thoresen (S) i spårdebatten.

Annons

Det är tur, Anders Drejare ( 13/9 ) att vi var några politiker som vågade stå upp för utvecklingen i Hudiksvall när du ville bygga dina hus. Hade vi då lyssnat på allt som sades hade vi fortfarande haft en gruslagd parkering där.

Det är historia nu, nu gäller det järnvägen genom Hudiksvall som ska byggas om till dubbelspår om cirka 10–20 år eller senare. Vi vet att antagligen blir det inget tunnelalternativ. Det är för dyrt har Trafikverket sagt. Inte heller delat spår, då tappas vitsen med dubbelspår, alltså återstår ett sammanhållet dubbelspår i östlig eller västlig korridor.

Alla som är specialister på stadsplanering har till politiker och tjänstemän sagt att det bästa för en stads utveckling är ett centralt stationsläge, men utbildning och yrkeskunskap väger lätt i den här debatten vilket märks. Visst, det kanske blir ett västligt läge för dubbelspåret, men då ska vi också vara medvetna om att vi i framtiden måste utveckla en stad väster om nuvarande centrum med allt vad det innebär av inlösen av fastigheter – många fler än i det centrala alternativet – kraftiga ingrepp i naturen och ett spår nära stora bostadsområden, – men det kanske inte gör något, för där bor ju de som inte har någon som pratar för sig – kostnader för ny stationsbyggnad och nytt stationsområde, utbyggnad av vägar och kollektivtrafiken, parkeringar och cykelleder, med mera. Vi kan naturligtvis göra detta men då ska också klart framgå vilka risker vi tar med ett västligt alternativ.

Det får inte bli som när vi diskuterade nytt badhus för några år sedan, att hela utvecklingen förstördes av påhittade problem för kajförstärkningen, fantasier om nytt badhus med 50-metersbassäng vid Kristineberg (M) och 100-metersbassäng (KD). Resultatet vet vi: Kajen lades för fäfot när vi egentligen hade behövt utbyggnad och utveckling där, och ett upprustat gammalt badhus som inte kan användas många år till.

Sven-Åke Thoresen

ordförande (S) arbetarekommunen Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons