Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt centrum och byarna leva

Jag skriver angående handelsplatsen vid E 4/R 84 och de planerade ändringarna i detaljplanen. Kommunstyrelsen föreslår att all sorts handel ska tillåtas inom området, det vill säga även försäljning av dagligvaror.

Annons

Att tillåta all sorts handel vid E 4/R 84 är förknippat med en rad olika problem. För det första finns det gott om exempel som styrker faktumet att sådana köpcentrum konkurrerar ut andra arbeten. I Hudiksvallsområdet finns det flera mindre byar som redan har det tillräckligt svårt att hålla sitt centrum levande.

Enligt min uppfattning kommer bygget av stora butiker som skyltar med lågprisvaror inte att ge några fler jobb på sikt utan leda till att närlivsbutikerna på landsbygden stängs. Detta gäller för övrigt inte bara landsbygden utan även Hudiksvall, som i dagsläget har en ynka mataffär i centrum. Ingen åker en mil för att handla om det kostar mer där än i butiken runt hörnet.

Här försöker man alltså att få fler människor anställda genom att kombinera låga butikspriser i periferin med större totalvinster för företagen. Hur detta i det långa loppet ska ge fler jobb i Hudiksvalls kommun överstiger min föreställningsförmåga.

Därtill kommer aspekten som innefattar miljö- och hållbarhetstänket, en aspekt som verkar ha gått de beslutande politikerna i kommunen förbi. I samrådsredogörelsen står det ordagrant att "ökningen av luftutsläpp är en direkt konsekvens av aktuellt planförslag". Detta skrivs i en tid då en stor del av människorna börjar inse de misstag man gjort vid tidigare stadsplaneringar där bilen stått i fokus. I stället för att lära sig av dessa fel går man vidare med en lobbyverksamhet för bilismen i stället för att använda sig av ny- och miljötänk.

Ännu är det inte försent att ändra utvecklingen. Satsa på en intelligent och klimatsmart utveckling i stället för på föråldrad teknik! Flytta inte ut jobben ur staden utan gör Hudiksvalls centrum attraktivt som arbetsplats! Bara så kan Hälsinglands huvudstad överleva på lång sikt, och därmed även byarna runtomkring.

Erik Ribeli

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons