Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt äldre par få bo ihop hela livet

Äldre som kanske levt ett helt liv tillsammans ska kunna fortsätta att göra det även om den ena parten inte längre klarar av att bo hemma. Det är ovärdigt att neka äldre par att bo tillsammans den sista tiden i livet.

Annons

Folkpartiet har föreslagit att det ska införas en lagstadgad rätt för äldre par att, om de själva vill, kunna fortsätta bo tillsammans när den ena behöver flytta till ett äldreboende. Äldre som kanske levt ett helt liv tillsammans ska kunna fortsätta att göra det även om den ena parten inte längre klarar av att bo hemma. Det är ovärdigt att neka äldre par att bo tillsammans den sista tiden i livet.

För att ge de äldre i Hudiksvalls kommun denna trygghet vill folkpartiet att vi nu inför en lokal parboendegaranti. Inga kommunala tjänstemän eller politiker ska godtyckligt kunna neka äldre par där den ena har ett omvårdnadsbehov att tillsammans flytta till ett äldreboende. Politikerna ska istället ägna tid och kraft att förnya och utveckla en mångfald av äldreboenden. Säkert behövs flera parboenden i vår kommun.

Lärdomar finns att hämta från andra kommuner i landet där kommunala regler och riktlinjer ändrats för att ge äldre par möjlighet att fortsätta att bo tillsammans. Ett sådant exempel är Göteborgs stad, där partierna efter framgångsrikt politiskt arbete av folkpartiet kunnat enas om nya riktlinjer och tydliga regler kring hur avgifter och besittningsskydd för den medflyttande ska hanteras.

Folkpartiet försvarar äldres rätt att bestämma själva, också i lägen när man inte längre klarar allt. Vår kommun ska inte splittra äldre par mot deras vilja.

Ann-Marie Svala

Folkpartiet liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons