Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Vilks har också ett ansvar

/

Lennart Gunhamre tycker i en kommentar till Lisa Magnussons ledare att det är fel att befria Lars Vilks från ansvaret i hans kontroversiella konstnärskap.

Annons

Lisa Magnussons ledare (16/4) om Lars Vilks är intressant ur flera aspekter. Nu är Vilks den han är, och det är inte mycket att göra åt den saken. Men att försöka befria honom från ansvaret för vad han medvetet har uträttat, finner jag nog lite märkvärdigt. Har vi inte alla ett ansvar för vad vi säger offentligt, oavsett om vi gör det med ord eller i bild?

Magnusson hävdar att det inte är mycket som hänt sedan tryckfrihetsförordning tillkom för 250 år sedan. Det vore intressant att veta vad hon saknar. Vad är det som inte hänt? Och vad har Vilks med den frågan att göra?

När en ny lag instiftas tror jag det kan vara lika klokt som upplysande att fråga sig, vad orsaken till lagens tillkomst varit. Vad finns längst ner i botten? Hur man än vrider och vänder på förordningarna om yttrande- och tryckfrihet kan jag inte föreställa mig, att avsikten varit att försvara hädelse eller kränkande av förhållanden, som i någon religion anses som straffbart. Här har Lars Vilks inget stöd i lagen och hans anstötliga teckningar av Muhammed har i sig själva inget som helst konstnärligt värde. Han har för övrigt även i andra teckningar av senare datum – efter sin islamska dödsdom - uttryckt en kränkande syn på islam. Vad som driver honom är för mig en gåta.

En gåta är också Magnussons åsikt att mycket lite har förändrats på 250 år. Låt mig påminna om Ecce homo-utställningen 1998 (foton med hbtq-människor i bibliska motiv), som bland annat ställdes ut i Uppsala domkyrka för att sedan gå vidare världen över.

Det hade varit en omöjlighet för 250 år sedan. August Strindberg råkade illa ut för att han skojade om nattvarden!

Nog har vi yttrandefrihet i Sverige helt i överensstämmelse med FN:s förklaringar om de mänskliga rättigheterna artikel 19. Men redan i artikel 1 står det också, att "alla människor bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap!

Ecce homo (se människan) med andra ord.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons