Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingar i länet är lösningen

/
  • Under höstterminen 2015 var det bara 322 ungdomar i Gävleborg som gick i ett gymnasialt lärlingsprogram, en siffra vi gärna ser ökar redan till hösten, skriver artikelförfattaren.

Arbetslösheten sjunker i landet, men fortfarande saknar många jobb, inte minst unga och utrikes födda, skriver debattören som menar att fler lärlingsplatser i inte minst Gävleborg skulle lösa en del av bristen.

Annons

Samtidigt har många branscher svårt att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens.

Fastighetsbranschen är en av de branscher i Sverige med ett stort kompetensbehov. För att hantera en ökande byggtakt, en stundande generationsväxling och en snabb teknikutveckling behöver fastighetsbranschen rekrytera 11 000 personer inom de närmaste tio åren.

Därtill är det få som söker sig till utbildningar med fastighetsinriktning och branschen är fortfarande okänd bland unga. De som utbildas i dag motsvarar endast en fjärdedel av behovet. För att skapa en bättre jämvikt på arbetsmarknaden, där arbetstagare söker sig till de branscher där det finns jobb måste vi som arbetsgivarorganisation tillsammans med företagen bli bättre på att marknadsföra de karriärmöjligheter som finns inom branschen.

Detta gäller för såväl fastighetsbranschen som för andra branscher med liknande utmaningar. För att göra fastighetsbranschen mer attraktiv för unga arbetar vi exempelvis med yrkesintroduktionsavtal och har infört studentmedarbetaravtal. Men det räcker inte.

Nu måste politiker på kommunal och riksnivå säkerställa att det finns enklare och tydligare vägar till arbete inom bristyrkena på arbetsmarknaden. En undersökning bland kommunpolitiker som Fastigo genomfört visar exempelvis att sju av tio kommunpolitiker i Sverige anser att lärlingsplatser är en av de viktigaste arbetsmarknadsåtgärderna för att fler ska få arbete i den egna regionen. Trots detta är det få ungdomar i Gävleborg som får möjlighet att arbeta som lärlingar, enligt siffror från Skolverket. Under höstterminen 2015 var det bara 322 ungdomar i Gävleborg som gick i ett gymnasialt lärlingsprogram, en siffra vi gärna ser ökar redan till hösten. Då behöver vi handlingskraftiga politiker som vågar satsa på nya lösningar för arbetsmarknaden.

Med nya lösningar såsom lärlingsplatser och yrkesintroduktionsavtal kan fler jobb skapas, såväl i fastighetsbranschen som i andra branscher med ett stort kompetensbehov. Nu är det hög tid att vi tillsammans tar tillvara på kompetensen som finns i vårt land. På så sätt kan Sverige och Gävleborgs län växa.

Mona Finnström

vd för Fastigo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons