Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet om åtstramningar i Hudiksvall: "Det finns gränser för vad vi kan klara av"

/
  • Vem ska orka arbeta i skolan? Vi har redan i dag stora elevgrupper och arbetsbelastningen är redan extremt hög, skriver debattörerna.

Vi ser hur fler och fler av våra kollegor stupar av stress och trötthet in i sjukskrivning, skriver Lärarförbundet i Hudiksvall med anledning av att kommunpolitikerna planerar nya åtstramningar inom skolan.

Annons

Nu planerar politikerna i Hudiksvalls kommun för ytterligare åtstramningar inom skolan. Men vi som jobbar inom förskolan, grundskolan, grundsärskolan, fritidshemmen, gymnasiet och vuxenutbildningen har redan passerat gränsen för vad som är en rimlig arbetsbelastning. Vi är lärare, vi är engagerade, vi är kompetenta och vi brinner för vårt uppdrag. Men det finns gränser för vad vi kan klara av.

Vi ges inte rimliga förutsättningar för att utföra vårt uppdrag och rimliga förutsättningar att genomföra en kvalitativ undervisning när vi inte ges tid till planering och reflektion. Vi ser hur fler och fler av våra kollegor stupar av stress och trötthet in i sjukskrivning. Vi ser hur fler och fler av våra kollegor väljer att lämna yrket på grund av den redan höga arbetsbelastningen och de låga lönerna.

Vem ska orka arbeta i skolan? Vi har redan i dag stora elevgrupper och arbetsbelastningen är redan extremt hög. Det är dags att ni som styr börjar se sambandet mellan hög arbetsbelastning och ökade sjukskrivningar, sambandet mellan stressade lärare och skolledare och försämrade skolresultat.

Vi lärare är redan så ansträngda att vi nästan inte orkar bli upprörda när budskapet om ytterligare åtstramningar och minskade resurser når oss. Satsas det på en grupp så tas det ifrån en annan, vare sig det gäller resurser till eleverna eller särskilda satsningar på lärares löner.

Rankingen i Bästa skolkommun talar sitt tydliga språk. Av 290 kommuner placerar sig Hudiksvall på 244.e plats i år. Blickar vi tillbaka har vi som bäst varit placerade på 178:e plats. Att vilja vara en bra skolkommun betyder att man vill satsa på framtiden. Det handlar om att höja lönerna, ge mer resurser till skolan, minska sjukskrivningarna bland mycket annat. När blir detta en prioriterad fråga för Hudiksvalls kommun?

I ett läge där många människor söker sin tillflykt till Sverige och vill bygga ett liv här, är skolan och lärarna viktigare än någonsin. Skolan är en viktig nyckel till en bra integration. Om eleverna får det stöd de behöver och har rätt till, kan många fler lämna skolan med bättre resultat och självförtroende. Det är något hela samhället tjänar på.

Att vara lärare är på många sätt ett drömyrke. Men idag väljs det bort på grund av att lönen är för låg och för att man inte orkar med den orimliga arbetsbelastningen. I ett läge då många fler lärare behövs, breder lärarbristen ut sig. Att satsa på lärarna är att satsa på Sveriges framtid! Allt börjar med en bra lärare!

Vi ställer följande frågor till våra politiker:

Är skolan viktig?

Är våra barn och våra unga framtiden?

Vi lärare tycker det! Men hur långt ska det få gå innan ni politiker ska visa, i praktisk handling att ni också tycker det?

För Lärarförbundets styrelse i Hudiksvall:

Lena Kring

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons