Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långvarigt lidande för försöksdjur

/

Varje år utnyttjas en miljon djur i djurförsök i Sverige. Djur får utsättas för svårt lidande i djurförsök om det är godkänt av en djurförsöksetisk nämnd, skriver företrädare för Djurens rätt.

Annons

Nästan allt blir godkänt då forskningen har ett företräde framför djurens lidande. Många försöksdjur utsätts för ett långvarigt lidande innan de avlivas. Smärtgränsen för vad försöksdjuren får utstå är oroväckande hög. Det många inte vet är att i Sverige utsätts även hundar, kor, grisar och hästar för djurförsök. Speciellt lämpade hundraser är tydligen Beagel och Labrador. Jag har alltid undrat vilka människor som kan arbeta med detta?

Hur kan man utsätta djuren för detta lidande och möta deras sorgsna, rädda ögon varje dag? Hur kan man sova gott om natten då djuren skriker av smärta och rädsla?

Enligt djurskyddslagen ska försöksdjur hållas och skötas i en god djurmiljö som främjar deras hälsa och ge dem möjlighet att bete sig naturligt. Men verkligheten är en annan. Flockdjur som sitter ensamma och isolerade i karga burar, apatiska utan möjlighet till stimuli. Jag har sett hemska bilder på bl.a. Beaglehundar som sitter ensamma i kala burar utan leksaker och liggunderlag med tom och rädd blick. Hoptryckta i ett hörn med bedjande ögon: varför gör ni så här emot mig?

Det är inte försvarbart, att utsätta djuren för detta lidande. En del av er tänker nog att djurförsök måste finnas för att bota cancer, och så vidare.

Men det förekommer väldigt mycket onödiga djurförsök samt att djurförsöken orsakar försöksdjuren alldeles för hög smärta. Dessutom finns alternativa metoder till djurförsök exempelvis nanoteknik och datormodeller (ki.se/forskning).

Och: (forskautandjurforsok.se).

Varför inte utveckla dessa, våga tänka nytt?

Vi måste få slut på försöksdjurens lidande! Den 24 april är det försöksdjurens dag och jag lägger min röst för dem som inte kan prata för sig själva! Stoppa plågsamma djurförsök!

Yvonne Hjulström

medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons