Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt ifrån riskfritt med vindkraftverk

Stora områden kommer sannolikt att bli inhägnade. Skidåkning, bärplockning, jakt och skogs- och jordbruk kommer inte att bli möjligt inom dessa områden, skriver insändaren med anledning av vindkraftsplanerna på Svartvallsberget.

Annons

Den 2 januari 2015 skenade ett vindkraftverk i Blekinge. Den närliggande vägen fick stängas av, av säkerhetsskäl. 11 januari upptäcktes att ett vindkraftverk lutade efter stormen den 10 januari. I februari havererade ett vindkraftverk i Strömsund.

Enligt CWIF har mellan 15 och 30 olyckor med fallande vingar inträffat varje år de senaste tio åren. Nyligen upptäcktes att i stort sett alla vindkraftverk i Danmark har små skador på vingbladen och sprickbildningen hotar med tiden att göra att vingarna går av.

Dagens vindkraftverk har inte många år på nacken ändå så har tydligen många verk redan skador på vingarna. Hur kommer det att se ut om 15–20 år?

Iskast är ett annat problem. Den vedertagna beräkningsmodellen för att beräkna säkerhetsavståndet d är: d = (D + H) x 1,5. Räkneexempel på verken på Svartvallsberget och de planerade verken runt Harsa: d = (100+ 90) x 1.5 = 285 meter.

d är riskavstånd, D är rotordiameter och H är navhöjd. Avståndet mellan verken är 400 meter och mer. Det betyder att för verk som ligger närmare än 570 meter så går säkerhetsavstånden i varandra.

För exempelvis Svartvallsberget så blir praktiskt taget hela området ett riskområde.

I dag nöjer man sig med att märka ut området med skyltar.

Vad kommer att hända om en olycka sker?

Gäller försäkringarna?

När en olycka sker vid exempelvis en järnvägsövergång ställs krav på bommar eller att det byggs en undergång. En olycka på en lekställning på en skola gör att lekställningarna måste bytas ut. Nya regler för lekställningar utarbetas och antas. Exemplen på reaktionerna med krav på åtgärder är många. Reaktionerna bygger sällan på statistik eller sannolikhet.

Skulle ett barn skadas eller dödas av en nedfallande vinge eller is som lossnat är jag övertygad om att krav på inhägnad av riskområdet kommer att ställas.

Att sannolikheten är mycket liten är jag medveten om. I dag har vi cirka 3 000 vindkraftverk, varav cirka 90 stycken på land. Inom en snar framtid kanske vi har 20 000 verk. Om man nu har tre olyckor per år så kommer vi då troligen att ha runt 20 stycken per år. Allt eftersom verken blir äldre och materialet utmattas kommer med all sannolikhet olyckorna att öka.

Stora områden kommer sannolikt att bli inhägnade. Skidåkning, bärplockning, jakt och skogs- och jordbruk kommer inte att bli möjligt inom dessa områden.

Har du som politiker övervägt detta scenario när du säger ja till vindkraftsetableringar?

Tord Jerfsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons