Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt ifrån alla vill utrota vargen

De som propagerar mest för att få bort vargen ofta är aggressiva och för fram sina åsikter på ett rätt så olustigt sätt. Vi som tycker annorlunda, blir tysta eller till och med håller med för att kunna fortsätta fungera och kunna umgås inom bygemenskapen.

Annons

Jag är en medelålders man, som jagat, fiskat och vistats en hel del bland annat i egen generationsskog. Ser och hör en del (långt ifrån alla) jägare högljutt argumentera för vargens icke varande och trots att man fått politikerna med sig, så är man inte nöjd, mycket vill ha mer!

Bor själv i glesbygden och säger att det inte är sant att mer eller mindre ingen i glesbygden vill ha varg, som en del tvärsäkert uttalar!

Problemet är att de som propagerar mest för att få bort vargen ofta är aggressiva och för fram sina åsikter på ett rätt så olustigt sätt. Vi som tycker annorlunda, (och det är många har jag märkt), blir tysta eller till och med håller med för att kunna fortsätta fungera och kunna umgås inom bygemenskapen.

Att många går på det som jag tycker är en rätt omotiverad skrämselpropaganda är förståeligt men synd. Vargrädslan sitter djupt nedärvd i oss alla från en tid då skrock och skrömt dominerade, och vi inte hade den kunskap vi har i dag.

För om vi sansar oss och hjälps åt att vara lite självkritiska och begrundar följande: vargen kom till Sverige efter senaste istiden och var här före människan.

• Vem är nyttigast?

Vargen som vet precis vilket djur både i den egna flocken och bland bytesdjuren som ska bort för att främja arternas fortlevnad eller jägaren som bland annat skjuter små björnungar och till och med hästar?

• Vem är farligast?

Vargen som på sin höjd ger sig på och försvarar sitt revir mot inkräktare (jakthundar) och i något enstaka fall ger sig på tamboskap eller jägaren som jagar i tätbebyggda samhällen, skjuter genom bilar där det sitter småbarn (som faktiskt har hänt), och vådaskjuter varandra?

• Vem är naturligast?

Vargen i skogen eller den moderne jägaren i skogen med redpoint-sikten, gps och pejlingutrustning?

En som sammanfattar allt på ett klockrent sätt är hockeylegenden Börje Salming, som är jägare, fiskare och uppvuxen nära de stora rovdjuren. Han citerades i hälsingetidningarna för ett år sedan när han svarade på frågan: Det här med rovdjur är inte alltid så uppskattat i jägarkretsar, är du inte rädd att de ska reta upp sig på dig nu?

"De får reta upp sig så mycket de vill. För mig är skogen först och främst till för de vilda djuren som vistas och lever där. Vi kan bara vara gäster ibland dem."

Heders till de politiker som inte så snabbt lyssnar till de mest högljudda utan törs lyfta blicken lite mer för att vi ska få livskraftig och varierad natur och djurstam!

Skogsmannen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons