Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längs en stig och ner i en svalkande insjö

/

Skribenten om natur- och djurupplevelserna vid ett dopp i en svensk insjö.

Annons

Dagens varma väder lockar till ett dopp i den närbelägna insjön. Stigen till sjön går cirka 100 meter genom en beteshage och en bokskog. Blodrot och blåklockor växer tillsammans med hundäxing och det i dag ovanliga darrgräset. På andra sidan stigen fladdrar i solljuset blåvingar och luktgräsfjärilar sökande efter nektar. Passerar under en stor kraftig flera hundraårig bok vars skugga svalkar vid promenaden. Konstaterar längre fram att vildsvin åter varit framme och bökat efter bokollon.

Luften över träden flyger en smålom med sitt typiska kacklande. Den brukar flyga just här på väg från sin fiskesjö med nyfångad siklöja till sina hungriga ungar som väntar i den lilla gölen 1 kilometer bort. Stigen fortsätter nedför en backe där det lyser gult av kantareller. Hör plötsligt insektssurr och tittar upp samtidigt som jag känner en angenäm doft. Det är en blommande lind som är upphovet till det surrande ljudet och den underbara doften.

Mellan trädens grenar lyser sjöns vatten vackert blått och det susar skönt från asparnas löv kronor. Närmar mig viken där badet ska ske. Då upptäcks jag först av en fiskande häger och sedan av två kanadagäss som oroligt simmar rakt ut i sjön under högt väsen. Vid strandkanten växer vackert ett bestånd av stjärnstarr och i det grunda vattnet blommar notblomster som verkligen gör skäl för namnet. De vita små blommorna sitter över varandra i rader som riktiga noter. I vattnet simmar ännu stjärtförsedda små grodlarver omkring. Kanske hägern fångade en del innan den med flög i väg med sin typiskt böjda långa hals.

Simmar ut i det ännu ganska svala vattnet och njuter av fullt med blommande vita och gula näckrosor. Det finns mycket vackert och intressant i naturen att titta på längs en kort liten stig till badet en sommardag.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons