Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntetid på ambulans

Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst. Hjärtat kan sluta slå mitt under en fotbollsmatch, på jobbet eller hemma i köket.

Annons

Varje år drabbas 10 000 svenskar och av dem överlever bara 500. Det motsvarar 290 drabbade bara i Gävleborg.

För de gävleborgare och alla andra som drabbas av plötsligt hjärtstopp är snabba insatser den viktigaste faktorn för att överleva. Utan behandling minskar chanserna att överleva med så mycket som en tiondel för varje minut. Ändå skiljer det sig åt mellan kommunerna i Gävleborg hur lång tid det tar innan ambulansen är på plats.

Kortast medianväntetid har Sandviken med 9,5 minuter. I Nordanstig däremot är väntetiden 16,0 minuter, från att ett larm med högsta prioritet når larmcentralen till att ambulansen är på plats.

Att väntetiden skiljer sig åt mellan tätbefolkade städer och glesbygd med långa avstånd är inte konstigt. Frågan är vad som är en acceptabel väntetid. För den vars hjärta plötsligt stannar är svaret givet: det är inte acceptabelt att behöva vänta så länge att man riskerar livet.

Hjärt-Lungfonden placerar varje år ut hjärtstartare, informerar om plötsligt hjärtstopp och samlar in pengar till mer forskning kring varför vissa drabbas. Vi räknar med att det går att öka antalet överlevande, från 500 till 1 200 om året. Men då krävs mer forskning, att fler kan hjärt-lungräddning, fler hjärtstartare i samhället och snabbare ambulanssjukvård.

I Sverige finns, till skillnad från i andra länder, inga tydliga mål för eller krav på hur hög tillgängligheten till ambulanser ska vara. Här är det upp till landstingen att bestämma hur snabbt en ambulans ska vara på plats. Alla – oavsett kommun och landsting – bör ha rätt till så snabb och kvalificerad sjukvård som möjligt. Sverige bör därför införa nationella mål för ambulanssjukvården.

I dag är trenden positiv när det gäller överlevnad vid hjärtstopp, tack vare att fler människor snabbt griper in med hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Men det krävs också att ambulansen snabbt är på plats. Med kortare väntetid på ambulans skulle många fler liv kunna räddas.

Leif Svensson, professor, Hjärt-Lungfondens expert inom plötsligt hjärtstopp, Staffan Josephson, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons