Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väg tillbaka till jobb

Är det så att alla som har ett arbete är rätt man eller kvinna på rätt plats? Är det så att de som idag har ett arbete är den bästa, den vänlige, mest serviceinriktade, kunnigaste, en bra arbetskamrat, den som tar ansvar, och så vidare?

Annons

Jag är inte säker på att det är så. Många sitter, och har suttit, alldeles för länge på samma stol. Många har ett arbete utan att egentligen gilla det eller ger sitt yttersta.

Rörligheten på arbetsmarknaden minskar, och fler som uppnått pensionsåldern jobbar vidare, av någon outgrundlig anledning. Jag kan stilla undra hur friskt det är, kanske handlar det om en oförmåga att skaffa sig ett liv efter arbetslivet?

Varför ökar inte rörligheten på arbetsmarknaden? Handlar om ett stort behov av trygghet? En rädsla för att ge sig in i något nytt? Många jag möter i arbetslivet är besvikna och uttråkade och gör inte sitt bästa. De är lätt ångerfyllda över att de aldrig vågade prova på något annat, något nytt område och vidgade sina vyer. Vi som gjorde det blev kallade för hoppjerkor.

Statistik från augusti 2010:

Antal arbetslösa, totalt = 370 000, 7,4 procent.

Ungdomar utan arbete, 15-24 = 124 000, 18,7 procent (av 370 000).

Antal långtidsarbetslösa, mer än sex månader, 36,4 procent av samtliga arbetslösa.

Källa: SCB.

I mina ögon skrämmande siffror, speciellt vad det gäller de unga och de långtidsarbetslösa!

Och hur många är 370 000 arbetslösa? Jo, det motsvarar alla som bor i/på Hälsingland, Härjedalen, Dalsland, Gotland, Öland och Jämtland.

Väcker dessa siffror någon tanke/insikt hos dig?

Vi som av en eller annan anledning har hamnat utanför arbetsmarknaden, idag cirka 370 000 människor av kött och blod, med känslor, vilja, kunskap, erfarenheter och amorteringar på huslån, och barn som har behov, har en lång resa tillbaka när vi väl hamnat på fel sida om muren.

Några sitter säkert och bevakar eller…!  Andra stångar sig blodiga för att komma in på arbetsmarknaden.

Håkan Carlberg, tidigare VD, arbetsförmedlare, regionchef, rektor, projektledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons