Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet sjuder av framtidstro

Jag hade anledning att se mig omkring på ett par hemsidor i mitt gamla län, Gävleborg. Letade mig bland annat in på Söderhamns kommun och avdelningen för näringsliv. Där har man precis haft en näringslivsdag med massor av företagare och startat upp ett Teknik College.

Annons

Söderhamn, en stad som under de senaste 15 åren gjort och gör ungefär samma resa som Malmö som gått från en typisk industristad till en stad med en mängd av de ”nya” företagen, utbyggd högskola etcetera. Gävleborg har en liknande historia med mycket stora industrinedläggningar bland annat Ericssons fabriker i Söderhamn och Gävle, avveckling av F 15 och I 14 och är sedan många år inne i en omställningsfas och ett skede att nå en balans mellan arbetsmarknad och befolkning. Det finns en del att ta lärdom av från Ilmar Reepalus resa de senaste 15–20 åren med staden Malmö, en stad med fler innevånare än Gävleborgs län och med en liknande bakgrund med ett näringsliv som till största delen bestått av tung industri.

Av det jag läst har länet definitivt kommit en bra bit på väg när det gäller näringslivsklimatet, en hörnpelare i ett friskt samhälle. Teknikparken i Gävle, en underbar mötesplats där det ser ut att sjuda av entreprenörskap. CFL i Söderhamn är en annan arena för företag att mötas, utveckla affärer, samverka. Region Gävleborg och Almi bidrar stort till länets utveckling.

De kommunala näringslivskontoren är mycket ”på”. I Teknikparken finns GävleDala Designlab en kreativ möjlighet för länets SME-företag. Kanske finns något i grundvattnet norr om Dalälven ett ”jävlaranamma” som jag påstår gör att man ser möjligheter.

Att nu även miljödomstolen beviljade WPD Scandinavia AB tillstånd att uppföra och driva den planerade vindparken på Storgrundet utanför Söderhamn är glädjande och öppnar möjligheter. Företag i länet etablerar sig i bland annat USA och Sydafrika och behåller sin kärnverksamhet i bygden som till exempel Bergvik Flooring AB med huvudkontor/fabrik i Bergvik och en marknad som täcker hela världen. Satsningarna vid Öjeberget i Järvsö, Mackmyras whiskyby i Gävle, planerna i Ljusdal på idrotts- och mässanläggningen Arena Ljusdal, nya etableringar av industri är bara några exempel jag sett som ger framtidstro och stimulerar företagandet i Gävleborg.

Trots motgångar, strukturomvandling under lång tid är länet på tårna och arbetar aktivt för en bra framtid.

Det handlar nu om att hitta en balans mellan företagande, jobb, bostäder, åldersstruktur och att behålla fler av det uppväxande släktet. Länet har kapacitet, ser möjligheter och har ett tänk som jag kan sakna i delar av den värld, öster om Öresundsregionen, med undantag av Malmö kommun, jag i dag lever i.

Håkan Carlberg

före detta regionchef Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons