Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsdirektören gör väl bara sitt jobb

Lönnbark har blivit tillsatt för att utföra en uppgift som kräver en fast hand och ett starkt ledarskap. Detta behövs ibland i företag och organisationer för att bryta en stagnation av något slag.

Annons

För de flesta som bor och verkar i Hudiksvall är det senaste förslaget om besparingar inom Landstinget ingen trevlig läsning. Men som så ofta när känslorna svallar blir debatten rätt onyanserad. Jag tänker speciellt på de listor som cirkulerar med krav på landstingsdirektör Svante Lönnbarks avgång.

Lönnbark har blivit tillsatt för att utföra en uppgift som kräver en fast hand och ett starkt ledarskap. Detta behövs ibland i företag och organisationer för att bryta en stagnation av något slag. Det är Landstingets ledning som har tillsatt Lönnbark och kan även avsätta honom. Ledningen är tillsatt av Landstingets ledamöter. Ledamöterna är utsedda av de politiska partierna och valda av folket. Vi är alltså alla i någon mening ansvariga för sparförslaget.

Därför har vi som är röstberättigade ett ansvar att granska de politiker vi gett förtroende att bestämma. Hur tänker de när de accepterar en ledning som låter en verkställande tjänsteman som saknar förmåga att skapa enighet och lagkänsla att bygga upp verksamheten i länet? Hur kan förtroendevalda som verkar i partier med hundraåriga demokratiska traditioner acceptera att ledningen låter landstingsdirektören lägga fram förslag som får stora politiska konsekvenser i kommunerna? Om våra politiker inte kan svara eller tar sig tid att sätta sig in i frågorna så måste de bytas ut – av oss väljare och av medlemmarna i de politiska partierna.

Det riktigt stora problemet idag är bristen på politiskt engagemang. När det inte finns tillräckligt många som ställer upp i politiska uppdrag blir det kanske så att landstingsledningen löser problemet på det sätt man nu gjort. Man tillsätter någon som kan ta tuffa beslut på egen hand utan att politikerna behöver besväras.

Låt oss alla rannsaka oss själva och höra av oss till våra politiker så att alla förtroendevalda i Landstinget gör sitt yttersta för att komma till rätta med den situation som vi har hamnat i. Boka möte med dina politiker och hjälp dem med idéer, argument och kunskap så att de inte låter ledning eller tjänstemän komma undan sitt demokratiska ansvar. Ingjut mod hos dem du röstade på att avsätta inkompetenta ledare och tjänstemän. Försäkra dig om att de inte accepterar några som helst odemokratiska tendenser i beslutsprocesserna inom Landstinget i Gävleborg. Verka för att personalen börjar behandlas med respekt och att arbetsmarknadens regler följs.

Sjukhuset är en förutsättning för att företag ska kunna etablera sig i Hudiksvall. Vi behöver ett fungerande näringsliv för att Hudiksvall ska kunna leva vidare så att våra barn kan flytta tillbaka hit.

Om vi hjälps åt kan vi tillsammans skapa förutsättningar för kommande generationer att leva och försörja sig i Hudiksvall.

Anders Borgström

företagare i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons