Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets spel om våra liv

Landstinget Gävleborg förändrar den 1 februari sin organisation för ambulans och nattpatrull inom Nordanstigs kommun.

Annons

Landstinget har sagt upp samarbetsavtalet med kommunen om köp av nattpatrull för landstingets brukare inom kommunen och skälet sägs vara av besparingsskäl. Man lägger nu över ansvaret på ambulans i beredskap och dess personal. Det kommer att bli ett förhållande, där man vid vissa tillfällen inte kan upprätthålla de snabba insatser som krävs inom denna del av vården och ambulansjouren.

Detta kommer att förlänga väntetider för de akuta sjukdomstillstånd som sker inom vården men även för personer som behöver ett snabbt omhändertagande av ambulanspersonal vid till exempel olycksfall eller akuta sjukdomstillstånd. Landstingets ambulanspersonal har vid kontakter med undertecknad uttryckt en stor oro över de nya arbetsförhållandena.

Denna förändring genomförs nu trots att det samtidigt pågår slutförhandlingar om en skatteväxling, där kommunerna i länet ska ta över ansvaret för Landstingets hemsjukvård.

Detta kommer troligen att genomföras vid årsskiftet 2012–13.

Min slutsats är att Landstinget Gävleborg spelar ett högt spel med Nordanstigsbornas liv och hälsa som insats. Vi i vår kommun kräver en likvärdig vård och ambulansberedskap som övriga invånare i länet erhåller.

Stig Eng

kommunalråd (C)

Nordanstigs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons