Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget stänger flyktvägen

Det handlar om minuter när luftvägarna sväller igen och landstinget har redan avvecklat de narkossköterskor som tidigare kunnat intubera i ambulansen.

Annons

Förra veckan signalerades att allergivården i Sverige är under all kritik. Allergiker i Norrland är de mest drabbade. Ingen nyhet för allergiker boende i Gävleborgs län! Vi har medlemmar som vid sin hälsocentral efterfrågat den allergivaccination som omtalades men fått till svar att sådan inte finns. Jo, den finns – men inte kunskapen inom primärvården.

När landstinget nu signalerar om nerdragningar där akut- och intensivvård minskas/dras in, känns måttet rågat. Vi har uppvaktat politiker, haft dialog med landstingets tjänstemän, till och med ordnat utbildning för landstingets personal. Vad mer kan vi göra?

Man säger att man förstår vår problematik, förstår att det ofta handlar om situationer som den allergiske själv inte kan påverka, men agerar sedan tvärtom. För våra medlemmar med livshotande allergireaktioner är närheten till akut- och intensivvård, snabbt och dygnet runt, en livsnödvändighet. Det handlar om minuter när luftvägarna sväller igen och landstinget har redan avvecklat de narkossköterskor som tidigare kunnat intubera i ambulansen.

Har man varit med om en allergisk chock ett antal gånger lever man med en konstant stress som kan liknas vid den som personer i krigshärjade länder lever med. Detta är inte antaganden och eventualiteter utan det dagliga livet för flera allergiker i vårt län. Man har en ständig beredskap för att behöva fly – och nu ska landstinget också stänga flyktvägen.

Vi kräver nationella riktlinjer för hur akut allergisjukvård ska finnas tillgänglig och bedrivas, även i Gävleborgs län!

Astma- och allergiföreningen för Gävleborgs län

Kerstin Eriksson

ordförande

Gunilla Claar

vårdansvarig

Maritha Sedvallson

barn- och ungdomsansvarig

Ann-Cristin Östling

sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons