Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget slutar med viktig taltidning

Utkiken – taltidning för personer med utvecklingsstörning ska läggas ned – och det sker snabbt och tyst!

Annons

FUB, För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, informerades i samma veva som beslutet fattades. Dåligt!

TRU-nämndens beslutsunderlag innehåller också fel. Ordföranden uppger i ett svar på en insändare att ett av skälen till nedläggning är att det kommit nya kanaler (8-Sidor och Klartext) som ger personer med utvecklingsstörning information – Utkiken förutan. Det är inte sant. Utkiken startades som ett komplement till 8-Sidor! Både 8-Sidor och Klartext har funnits i många år. Ingendera bevakar händelser i Gävleborg. De tillgodoser inte målgruppens behov av lokal information! Den information som de flesta av oss är mest intresserade av – utvecklingsstörd eller ej!

Ett annat skäl som uppges är att utgivningen av Utkiken inte kan anses ingå i uppdraget. En fråga som kan diskuteras. Vi är övertygade om att en icke oväsentlig del av förvaltningens satsningar är resultat av enskilda tjänstemäns och politikers intressen, värderingar och prioriteringar.

Dokument som utlovar delaktighet och tillgänglighet för alla finns det gott om inklusive landstingets egen kulturplan! Men alla de vackra orden måste ges innehåll!

Utkiken betyder oändligt mycket för många i vårt län. Den är efterlängtad av enskilda och av grupper inom särvux och daglig verksamhet.

Att lägga ner Utkiken utan att reflektera över användning, behov och alternativ är cyniskt! Och den stora frågan är varför ingen har brytt sig om att fundera över och initiera ett arbete för att hitta en lösning för Utkikens fortsatta existens?

Länsmedborgare med utvecklingsstörning behöver Utkiken! Den är inte något att smussla undan för att målgruppen är lätt att köra över! Riv upp beslutet och sök en lösning tillsammans med kommuner och brukarorganisationer så att alla goda krafter kan samverka för att hitta en lösning – visa att ni tar ansvar för alla!

Monica Gustafsson Christer Pettersson, Gävle FUB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons