Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget förenklar...

Numera får man ju som bekant inte längre betala varken med kort eller kontanter när man besöker hälsocentral, lasarett, sjukgymnast eller dylikt. Det tycker jag vore en bra ordning, om det bara inte blev så konstigt: När landstingets datorer krånglar får man inte sin faktura i tid och därmed kan man inte heller betala den i tid.

Annons

I stället får man en "påminnelsefaktura" som om det vore jag som hade missat något och inte landstinget.

Landstinget kräver också att patienten själv säger till när man har kommit upp till beloppet som berättigar till frikort. En från landstingets sida missad faktura kan ju innebära – om du till exempel går varje vecka hos någon sjukgymnast – att du fåt betala för mycket pengar innan du får ditt frikort. Då ska du själv kräva tillbaka pengarna.

Och när allt fungerar får du en räkning hem, men inte i ett exemplar utan i två. En faktura utan inbetalningskort och en samlingsfaktura med inbetalningskort.

Jag besökte läkare i Gävle och i Söderhamn under samma vecka och fick inte en utan två fakturor från båda ställena. Hade jag dessutom behövt gå till sjukgymnasten samma vecka hade jag kanske fått ytterligare två fakturor?

Har landstinget för mycket papper, eller hur är det tänkt?

Pirjo Bergqvist

Landstinget svarar: Vi beklagar verkligen det inträffade som beror på det tekniska missöde som uppstod när vi skickade vår första fil med samlingsfakturor till fakturadistributören. Även påminnelseutskicken försenades vilket vi uppmärksammade i det informationsbrev som följde med fakturor och påminnelser.

Nu fungerar utskicken som det är tänkt. Har du gjort tre besök under en vecka får du en samlingsfaktura med ett inbetalningskort för samtliga besök. Med samlingsfakturan bifogas tre fakturaspecifikationer, en för varje besök. Det skickas alltså fyra papper i ett kuvert med ett inbetalningskort i stället för som tidigare tre fakturor med inbetalningskort i tre olika kuvert. Nästa steg är att minska förbrukningen av papper ytterligare genom att skriva fakturaspecifikationerna på baksidan av samlingsfakturan.

Du behöver aldrig betala mer än 900 kronor som är beloppet som berättigar dig till ett frikort. När du har nått frikortsbeloppet ska du säga till om ett frikort som utfärdas i kassan när du anmäler ditt besök. Det går också bra att få det hemskickat via landstingets centralkassa.

Gunilla Persson

enhetschef ekonomiservice

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons