Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget behöver grön politik

Miljöpartiet menar att Gävleborg behöver två akutsjukhus.

Annons

Det sprids myter om att landstingsmajoriteten i "sista minuten" backade för en folkopinion när tjänstemän i landstinget föreslog en centralisering av akutsjukvården till Gävle.

Förslaget förra året var i verkligheten inget annat än ett politiskt oförankrat förslag. Miljöpartiet menar att länet behöver två akutsjukhus, ett i Hälsingland – Hudiksvall – och ett i Gävle. Statistik visar att det genomsnittliga befolkningsunderlaget för akutsjukhus utanför Stockholm ligger på 140 000 invånare per sjukhus. Ett Gävleborg med enbart ett akutsjukhus i dess sydliga del är därför orimligt.

Debatten om Hudiksvall har även innehållit inslag av ifrågasättandet av hur högt i tak det är i landstinget. Miljöpartiet värnar om demokratiskt präglade arbetsplatser och ser JO-anmälningar som tecken på att internkulturen inte är bra. Demokrati är inte någon självklarhet. Den behöver ständigt erövras och formerna förnyas. Närhet, öppenhet och insyn är viktigt för demokratins fortlevnad. Medborgarna ska kunna granska hur de valda agerar, och beslutsprocesserna ska vara begripliga.

Vi menar också att en mångfald av organisationsformer stimulerar kvalitet och effektivitet inom vården. Därför är platta organisationer och alternativa driftsformer som personalkooperativ och självstyrande enheter, vid sidan av landstingsdrivna och upphandlade verksamheter, självklart i ett grönare landsting.

Vi är övertygade om att Hälso- och friskvården i högre grad måste byggas ut för att motverka sjukdomar som bl.a. förorsakas av livsstil. Grön hälsa - kultur, natur, trädgård och djur - ska ingå som en väsentlig del i rehabiliterings- och folkhälsoarbetet, liksom fysisk aktivitet på recept. Vi behöver din röst för ett modernare landsting!

Marcus Häggström (mp), Söderhamn

Maria Aspers (mp), Gävle

Kandidater till landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons