Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landgrabbing lobbyism och – bygdepeng

Peter Svantesson och Björn Risby från Bergvik skog leker idealister och menar att det inte är pengar man är ute efter när man vill bygga sönder halva Hälsingland med hundratals vindsnurror.

Annons

Vi vet emellertid att det inte är miljön man bryr sig om, vi har sett det förr på andra håll.

Bergvik skog är en av de allra värsta exploatörerna i landet när det gäller miljöförstörande vindkraft. Med total hänsynslöshet mot ortsbefolkningen och med riggade opinionsundersökningar går man fram som en ångvält i bygderna. I Svartnäs i Dalarna har man gjort idoga försök att köra över människorna i snart tre år nu. Trots att man ideligen fått på fingrarna, nyligen i miljödomstolen, så fortsätter man att med skarpslipade advokater och pengar bekämpa människorna på bygden.

Hade Bergvik skog verkat i tredje världen hade det man sysslar med kallats "landgrabbing" och fördömts av FN, politiker och alla miljöorganisationer. Landgrabbing innebär att man med mer eller mindre ljusskygga metoder konfiskerar och exproprierar mark från ortsbefolkningen. Vi vet vad det handlar om hos oss. Just nu gäller det att komma över så mycket byggtillstånd som möjligt för att sedan kunna arrendera ut mark med byggrätter för vindkraft till multinationella bolag.

Att säkerställa ekonomisk vinning genom landgrabbing i tredje världen sker ofta genom hot och mutor, ofta skrivs listigt utformade avtal som man kan krypa ur om det behövs.

I Sverige stöds landgrabbingen på samma sätt men här kallas det lobbyism och bygdepeng. Vi brukar råda människor som blir erbjudna bygdepeng att anlita kompetenta jurister för att säkerställa att man inte blir lurad. Ofta börjar pratet om bygdepeng om 1–2 procent av produktionen men slutar med 0,1 eller i många fall 0 procent. Vi uppmanar också bygderna att skilja mellan en avsiktsförklaring och ett kontrakt.

Det bästa rådet är dock att aldrig ge ett enda lillfinger till Bergvik skog. De lyssnar inte på någon. Överklaga allt de gör och allt de säger. Det är enda utvägen.

Minns Svartnäs.

Jonny Fagerström, Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons