Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkares bemötande viktigt

Två oberoende professorer har bedömt den danska läkarens kompetens, det vill säga kunnande inom sitt specialområde och förmåga att omsätta kunnandet i praktiken.

Annons

De har inte funnit några större brister. Det är intressant att patienterna däremot betonar läkarens dåliga bemötande. Där har det uppenbarligen funnits stora brister.

För att kompetenser ska komma patienterna till godo, är bemötandet avgörande för resultatet av insatserna. Det finns många forskningsrapporter som visar på det. Ett gott bemötande betyder förmåga att kunna kommunicera: vara inkännande, lyssna, fråga och svara. När det fungerar skapar läkaren ett förtroende hos patienten för sin kompetens. Patienten luras inte att tro att allt är helt okej efter insatsen, om de får veta eventuella alternativa metoders möjligheter och risker. För oss alla som arbetar i vården, är det ett krav att vi ska göra detta. Landstinget har satsat på att erbjuda kursdagar i tekniken MI = motiverande samtal, där man tränar just lyhört bemötande och kommunikation. Tyvärr är det mycket få läkare som gått ens en enda dag av kursen. För att minska missförstånd och dåliga resultat är det dags att kräva att också läkarna, som betraktas som så oerhört viktiga i vården, lär sig samtalsteknik!

Sjukgymnast i PV

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons