Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagstiftningen är det avgörande

Andy Pallin skriver (13/12) vårdavtal. Han frågar också efter om det är något politiskt parti som förstått sammanhangen!

Annons

Kan väl tillägga att Vänsterpartiet är det enda parti som konsekvent stått fast vid att vara privatiseringens kritiker vad gäller utförsäljning och avknoppning av skattefinansierad verksamhet, och att vi hela tiden förstått sammanhangen.

Vi kan däremot inte hålla med Andy, att själva problemet ligger i själva avtalen vid upphandling av vård och omsorg, utan ser att det är lagstiftningen som är problemet, att det är helt okej att göra sig en hacka på skattefinansierad verksamhet.

Försvarslinjen för högern har hela tiden varit, att politikerna måste bli bättre på att upphandla, utvärdera och ställa kvalitetskrav, och därmed skulle människor få det bättre. Så blev det inte – för att utvärdera, det är just vad man inte gjort, kunskapsläget om vad som hänt inom de områden man privatiserat är begränsat.

Vad forskningen påvisar, är att man vare sig gjort några kvalitets- eller effektivitetsvinster med privata utförare inom vård och äldreomsorg. Snarare är det så, att det inte går ihop att ha höga avkastningskrav och samtidigt få bra kvalitet.

Vänsterpartiet ser också stora problem med att skattepengar som skulle ha använts till vård skola och omsorg, trillar ner som vinst i privata fickor för att sedan föras ut ur landet till skatteparadisen.

Vår välfärd måste utgå från den enskilde medborgaren och dennes behov. Rätten att välja och möjligheten att påverka är självklar, men måste inte per automatik innebära privatiseringar. Det som den så kallade valfrihetsrevolutionen handlar om, är egentligen inte rätten att få välja, utan det handlar om, att göra mänskliga behov till vinstintressen på en marknad. Det är Vänsterpartiet starkt kritiska emot, för det som händer är att det blir på bekostnad av den som befinner sig i beroendeställning.

Anna-Maria Forssell Mörk, Vänsterpartiet Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons