Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre löner ger mer kompetent personal?

Vad Sverige behöver är välutbildad arbetskraft och det får man inte genom att locka med låga löner, skriver Karl-Erik Nordlund.

Annons

I en artikel i tidningen (26/3) med rubriken En stor utmaning för arbetsmarknaden konstateras att länets företag har stora problem att rekrytera personal med rätt kompetens. Den pågående teknikutvecklingen gör att företagen måste anpassa sig till de nya kraven. Trots att det i många fall räcker med gymnasieutbildning så har företagen problem med rekryteringen.

Så långt är allt gott och väl. Men i nästa andetag påstår Lotta Petterson, regionchef på Svenskt Näringsliv, att ingångslönerna är för höga. Om nu ingångslönerna sänks, kan det väl inte bli lättare att hitta kompetent personal?

Regionchefen verkar ha fått instruktioner uppifrån att framföra dessa åsikter som helt saknar substans i verkligheten. I ett desperat försök att motivera motsägelsen framför hon att man kanske kan rekrytera från andra företag.

I verkligheten är det så att det är arbetsmarknadens parter som förhandlar fram löner och arbetsvillkor. Om nu Svenskt Näringsliv har dåliga förhandlare så måste kritiken framföras till dem.

I Sverige har det aldrig tidigare i modern tid funnits så många olika anställningsformer, inte heller har det funnits så många olika subventioner för anställning av svårplacerad arbetskraft. Därutöver finns en lärlingsutbildning.

Vad det däremot är brist på så är det okvalificerade låglönejobb. Vad Sverige behöver är välutbildad arbetskraft och det får man inte genom att locka med låga löner.

Karl-Erik Nordlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons