Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagomsvensken

Varför är vi inte som grekerna, portugiserna, spanjorerna eller fransoserna?

Annons

Har vi andra gener? Kanske har vi en gen som kallas foglighetsgenen. Vi finner oss i allt, inga protester att tala om – inte ens en vindpust oavsett vad samhället, banker och riskkapitalister pådyvlar oss.

Vad samhället alltid skyller på är att demokratin kräver det... Banker skyller på rånrisken och statliga krav på egna högre kapitaltäckningskrav med mera och riskkapitalister utnyttjar bara ett dåligt skattesystem. Bra vård, skola, omsorg, kollektivtrafik med mera är ju inte demokrati. Det är ett utförande och vi borde demonstrera mera för att utförarna ska känna trycket. Av 400–500 banker finns nu kanske 40–50 kvar. Vad har vi småsparare vunnit – nothing. Har aktieägarna tagit speciellt stora risker, ingalunda, den statliga bankgarantin gör risktagandet nästan noll.

Dåliga styrelser har låtit bankvärlden vara de värsta spekulanterna "in-blanco-lån" och fastighetslån "över skorstenen". Är det god bankmannased, jag bara undrar? Rånproblemtiken är inte ett kundproblem utan ett arbetsmiljöproblem som bankledningarna måste lösa, inte kunderna. Borttagande av kontanter kan bli att de fackliga organisationerna kommer att kräva lönen kontantutbetald så att vi fritt kan välja bank och byta bank varje månad. En rysare för bankvärlden. En storstrejk löser frågan på 2–3 dagar.

Riskkapitalisterna är precis vad ordet står för, tar risker genom att satsa kapital på små företag som har goda idéer och – eller – ger pengar till utveckling och forskning. Det är bra, och många, merparten gör naturligtvis det. Varför har vi fått en sådan debatt i samhället om riskkapitalisterna? Jo, därför att det är några oärliga riskkapitalister som gått in inom vård- och utbildningsområdet och hämtat ut slantar utan risktagande. Samma dag som beslut om rätten att starta en friskola eller vårdinrättning togs, vet kapitalisten att inom ett par års tid kommer många "sköna kulor" att ramla i min(a) fickor. Vi finner oss i detta och i efterhand kommer kommentarer som usch vad hemskt men på kommunkontoren och myndigheterna vet de redan om det samma dag som besluten fattas men de tiger och i efterhand kommer ånyo ett usch vad hemskt och allt rullar vidare i samma takt. Är vi för lagom?

Åke Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons