Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laglig rätt till fortsatt jakt

Förvaltningsrätten i Luleå, har i sommar avkunnat en dom som handlar om jakttider under gemensamhetsjakt på älg inom ett viltvårdsområde,VVO. Förvaltningsrättens viktigaste stöd för sitt ställningstagande är hämtad från förarbetet till lagen om viltvårdsområden.

Annons

Domstolen lutar sig mot följande rader: enligt 2 § i jaktförordningen får länsstyrelsen meddela föreskrifter om begränsning av den allmänna eller särskilda jakttiden för viss viltart, om det behövs med hänsyn till snö, is och klimatförhållanden. Regeringen instämmer i utredningens bedömning, att det inte finns anledning att föreslå att ytterligare inskränkningar ska kunna ske inom enskilda viltvårdsområden .

Domstolen konstaterar helt enkelt, att lagstiftningen inte ger viltvårdsområdesföreningar stöd för en begränsning av jaktdagar. Vidare fastslår domstolen att föreningen saknar talesrätt.

En överklagan kommer därmed inte att tas upp, och ändrar därmed inte denna dom. Sammanfattningsvis kan sägas, att jakträttsinnehavarna har laglig rätt att jaga, alla lovliga jaktdagar så länge det finns älgar kvar på licensen.

Den avkunnade domen bör därför övertyga alla i viltvårdsområdesföreningarna, att det är av största vikt att jaktstämman och jaktledningen i ett viltvårdsområde, visar största möjliga respekt för de önskemål som framkommer från de olika jakträttsinnehavarna inför älgjakten.

Sture Nilsson

Sjulsmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons