Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läge att hålla hyrorna nere

Ekonomiska analyser av de privata fastighetsägarna visar nu alltså att utrymmet för hyreshöjningar är mycket begränsat.

Annons

Intresseorganisationen Fastighetsägarna klagar över de svenska hyresnivåerna. Man motsätter sig att marknadens parter ska sätta hyrorna och kräver i stället statligt reglerade marknadshyror. Men varför detta gnäll? Är de privata fastighetsägarna fattiga?

Fastighetsekonomerna Hannes Persson och Sandra Björk har på Hyresgästföreningens uppdrag granskat boksluten 2006 och 2007 för 20 privata fastighetsägare i Mellansverige, inklusive Hälsingland.

Resultaten i genomsnitt: vinst per hyreskrona i förvaltningen är nästan 10 procent, avkastning på eget kapital är nära 19 procent, soliditeten är god och vinsten vid fastighetsförsäljningar är 33 procent av försäljningspriset. Husö Fastighets AB, med lägenheter i Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvall uppvisar år 2007 en vinst per hyreskrona på 11 procent år 2007. Resultatet styrks av en rikstäckande SCB-undersökning där vinst per hyreskrona för alla företag uppgick till 19,7 procent år 2007.

SFI/Svenskt Fastighetsindex visar att fastighetsinvesteringar varit mycket lönsamt jämfört med aktier och obligationer. Dessa analyser bygger på företagens egna uppgifter och intresseorganisationen Fastighetsägarna har inte riktat någon saklig kritik mot analyserna.

Att äga och förvalta privata hyresfastigheter är alltså en bra affär, och Fastighetsägarna behöver inga marknadshyror. Det är dags för Fastighetsägarna att släppa marknadshyresfixeringen och i stället ställa upp på överenskommelsen mellan Hyresgästföreningen och SABO om ett renoverat, stabilt och tryggt hyressättningssystem. Fastighetsägarna kommer enligt denna överenskommelse bli en fullvärdig förhandlingspart.

Ekonomiska analyser av de privata fastighetsägarna visar nu alltså att utrymmet för hyreshöjningar är mycket begränsat. Vilket är fullt rimligt, särskilt med tanke på de ekonomiska påfrestningar som i krisens spår drabbar många hyresgäster i Hälsingland och övriga Sverige.

Georg Hardt, utredare, Hyresgästföreningen Aros Gävle

Monica Flöjt, ordförande Hyresgästföreningen Hudiksvall-Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons